Медия без
политическа реклама

Eвропейската филмова академия пренебрегна "Уроците на Блага"

Фаворити в номинациите са продукции от Великобритания, Франция, Финландия и Италия

08 Ноем. 2023
"Зона на интерес" имаше премиера в Кан на 19 май - същия ден, в който умря авторът на литературната основа зад филма, Мартин Еймис.
Cannes Film Festival
"Зона на интерес" имаше премиера в Кан на 19 май - същия ден, в който умря авторът на литературната основа зад филма, Мартин Еймис.

"Уроците на Блага" не можа да се добере до номинация за наградите на Европейската филмова академия, въпреки успехите си на фестивалите в Карлови Вари, Рим и другаде. 

Най-голям брой от номинациите, които бяха обявени днес - пет - получи "Зона на интерес" на режисьора Джонатан Глейзър. Той се състезава за най-добър европейски филм, режисура, сценарий (и двете дело на Глейзър), най-добър актьор (Кристиан Фридел) и най-добра актриса (Сандра Хюлер). Драмата за Холокоста е предложението на Обединеното кралство за чуждестранен филм поради факта, че макар да е копродукция между Великобритания, Полша и САЩ, в нея се говори на немски.

Хюлер получи още една номинация за ролята си в съдебната драма "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жустин Трие. Сред номинираните за най-добра актриса на Европа е и финландката Алма Пьойсти с "Паднали листа", която в момента е по екраните у нас с ролята си в "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов. 4600-те членове на Европейската филмова академия не успяха да се впечатлят от изпълнението на Ели Скорчева, похвалено от толкова много критици от двете страни на океана. 

Петицата с номинирани за най-добър европейски филм допълват "Паднали листа" на Аки Каурисмаки, "Аз, капитан" на Матео Гароне, "Анатомия на едно падане" на Жустин Трие и  "Зелена граница" на Агнешка Холанд, приет на нож от консервативните политици в родната й Полша. Изборът на Академията в категориите за режисура и сценарий повтаря този за филм, с допълнението на Йоханес Дюнкер и Илкер Чатак като сценаристи на "Учителската стая".

Освен Кристиан Фридел за "Зона на интерес", европейския "Оскар" за най-добър актьор ще си оспорват Юси Ватанен за "Паднали листа", Мадс Микелсен за "Обетована земя", Джош О'Конър за "Химера" и Томас Шуберт за "Червено небе".

Европейските филмови награди ще бъдат раздадени на 9 декември в Берлин. 

Три от номинираните за най-добър европейски филм имаха световна премиера и признание в Кан - "Анатомия на едно падане" ("Златна палма"), "Зона на интерес" (Голямата награда и наградата на ФИПРЕССИ) и трагикомедията "Паднали листа" (Награда на журито). "Паднали листа" (Финландия) и "Аз, капитан" (Италия) също са официални кандидати за "Оскар" на своите страни. "Анатомия на едно падане" изненадващо не е изборът на Франция за Академичните награди - там страната ще бъде представлявана от вече прожектирания у нас "Страсти в кухнята".

А на започващата на 16 ноември "Киномания" зрителите ще могат да видят не само българския претендент за "Оскар" - "Уроците на Блага", но също "Анатомия на едно падане", "Аз, капитан" и датския "Обетована земя".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата