Медия без
политическа реклама

Фестивалът на монодрамата „Соло акт“ представя 13 театрални хита

В международната програма са спектакли на Александру Бетеринге от Румъния и босненеца Зиях Соколович

02 Апр. 2024
dramagabrovo.com
Босненският актьор и режисьор с международна кариера Зиях Соколович в моноспектакъла "Гоя" по текст на класика Мирослав Кърлежа.

Международен фестивал на монодрамата „Соло акт 2024“ ще се състои в Габрово от днес до 7 април. Програмата включва 13 спектакъла – 12 за възрастни и един за деца, съобщи БТА.

Всеки ден ще се играят по две представления: в Драматичен театър „Рачо Стоянов“, в Държавния куклен театър в града на р. Янтра, на сцената на зала „Възраждане“ и сцена „Ъндърграунд“. 

Днес началото ще бъде дадено със „Старецът и морето“ на Красимир Ранков по известната повест на Ърнест Хемингуей и „Нашенец“ на Мариус Куркински по разкази на Чудомир.

На 3 април ще бъде показан моноспектакълът „Виктория“ на актрисата Деница Даринова по пиесата на режисьора Йордан Славейков – съвременна история, номинирана за „Икар 2023“ и „Аскеер 2023“ съответно за най-добър драматургичен текст и най-добър моноспектакъл, както и „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън – най-доброто представление според избора на публиката за наградите „Икар 2024“, което донесе на актрисата Весела Бабинова отличието за водеща женска роля.

На 4 април Йоана Сиракова ще се превъплъти в джаз легендата Били Холидей в едноименен моноспектакъл – театрална адаптация на Емил Бонев, ще се играе и „Щастлив съм“ – автобиографичен моноспектакъл на Ненчо Илчев, също под режисурата на Бонев.

На 5 април е и първото заглавие от международната програма – от Румъния: „Йона“ по името на библейския персонаж от Марин Сореску, моноспектакъл на Александру Бетеринге, Общински театър „Антон Пан“ от Руминику Вълча (с български субтитри), а след това актрисата драматург Здрава Каменова ще изиграе моноспектакъла си „Хитът на сезона“.

На 6 април е второто чуждестранно заглавие – „Гоя“ от класика Мирослав Кърлежа на именития босненски актьор и режисьор с международна кариера Зиях Соколович. Следва „Боже мой“ – моноспектакъл на Христо Мутафчиев по текст на Теа Денолюбова, който ще бъде изигран в предшестващите дни и в Севлиево и Дряново. В същия ден ще има и представление за деца – моноспектакъла „Сапунена фантазия“. 

На 7 април ще бъде церемонията по награждаването и извън състезателната програма ще бъдат изиграни два спектакъла за възрастни – „Желка“, авторски пърформанс на Георги Налджиев, и за финал – премиера на актрисата Адриана Димова от Габровския театър „рачо Стоянов“, което ще е и голямата изненада за публиката, отбелязват организаторите.

Професионалното жури е председателствано от театроведа Аглика Стефанова-Олтеан, а членове са актьорът Михаил Мутафов, Петър Влайков – директор на Държавен куклен театър Пловдив, режисьорът Ивайло Ненов и актрисата Надежда Петкова.