Медия без
политическа реклама

Един мъж и една жена се заклеват в децата

Весела Бабинова и Владимир Зомбори в романтична комедия от Саломе Льолуш за силата на изречените думи

19 Февр. 2024
Героите на Весела и Владимир насаме с тайните си мисли...
mamuri photography
Героите на Весела и Владимир насаме с тайните си мисли...

„Един мъж и една жена“ – заглавието на най-известния филм на легендарния Клод Льолуш, може да бъде достойно мото и за творчеството на дъщеря му – драматурга Саломе Льолуш. Или поне за онази част от него, която познаваме. След успеха на пиесата й „Това не го казвай“, реализирана от Явор Гърдев с Теодора Духовникова и Захари Бахаров, на българска сцена се появява още една интригуваща семейна история с подписа на Саломе, заредена с възторзите, заблудите и провалите на друга двойка. Нейното заглавие е „Заклеваш ли се в децата?“, а режисьор е Крис Шарков, който за ролите се е доверил на двама талантливи актьори, които са партньори и в живота – Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Шарков не за пръв път е изкушен да работи с арт семейства, които могат да обогатят проблематиката в спектакъла с личните си усещания за „нерешимите“ казуси на героите. Нека си спомним само великолепните Анастасия Лютова и Пенко Господинов в „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман…

Сега един мъж и една жена на Саломе Льолуш са Ален и Джу (Джулия), адвокат и психотерапевтка, всеки от тях с дете от предишен брак. Една вечер в началото на връзката им, докато оглеждат апартамент, който да наемат заедно, той предлага да се закълнат във вечна вярност. Тъй като понятието „вечно“ за нея е плашещо и нереално, стискат си ръцете за 10 години. На сцената тези 10 години минават бързо и засичаме отново героите в края на този срок, когато вече планират първите си изневери. Ален е увлечен от младо момиче (Лидия Василева), което ухажва от месеци в стила на XIX век – дори без целувка, за да не наруши преждевременно клетвата си. Джу пък няма сърдечна тръпка, но е жадна да опита нещо ново, заради което се обръща към сайт за запознанства. Само че кавалерът (шеметният Даниел Кукушев) ще се окаже доста по-млад и ексцентрично устроен от приемливото. Както се полага на всяка очарователна романтична комедия, всеки от двойката ще изпадне в куп конфузни ситуации, забавни недоразумения и задължителни упражнения по лъжа, докато осъществи (или пък не) намеренията си. Истинско удоволствие е играта на четиримата – на Весела Бабинова над всички, еднакво убедителна като сериозна, ядосана, тъжна, развеселена или подпийнала.  

Безброй са в театъра и киното комедиите, драмите и трагедиите, посветени на семейната измяна – за изкушението да се поддадеш или Голготата да останеш верен. Тази елементарна схема едва ли би привлякла режисьор мислител като Крис Шарков, ако не открие нещо повече между редовете. В „Заклеваш ли се в децата?“ това е съзнанието за силата на думите – за това, че нещо изречено (безотговорно) някога и някъде може да има разрушителни последици другаде и при други обстоятелства. Всяко, дори най-незначително на пръв поглед решение или изпусната фраза, могат да променят в по-голяма или по-малка степен хода на целия по-нататъшен живот. Нека си спомним „ефекта на пеперудата“: размаханите й криле в единия край на планетата може да предизвикат сериозни катаклизми в другия. Ето от това се страхуват героите, или по-скоро не могат да не се съобразяват с него. Затова и изневерите им са „куци“ и недовършени. Както се пее в един шансон: „Никога не си давала обещания, но ги спази всичките…“. Нека наречем тези хора емоционално интелигентни, вместо суеверни и лекомислени.

Сценографията на спектакъла е на Ванина Цандева, музиката - на Емилиян Гацов-Елби, а преводът на пиесата от френски – на Снежина Здравкова. Следващите представления на сцената на кино „Люмиер“ са на 8 и 9 март, 4 и 5 април.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата