Quantcast

Медия без
политическа реклама

Eдин български супергерой от 18 век, далеч от патриотичния кич

Химикът Боян Йорданов прави забележителен литературен дебют

03 Февр. 2023МАРИЯ ДОНЕВА

„Възлюбените“, Боян Йорданов

издателство „Жанет 45“

Още от първата страница си казваш: я, чисто нова книга, а на някакъв стар български език написана, това диалект ли е, или авторът си го е измислил? Започва свежо и се зачиташ, и се засмиваш. И като стигнеш до онова място, дето кучето му дошло веднага, за „един окомиг само“, вече си спечелен. Дано авторът да удържи този стил и в оставащите 300 и кусур страници.

Разпролетило се е, 18 век – чиста дива природа, в Балкана един млад овчар пасе стадото си, плаши се от тъмнотията и самотията нощем, крои планове как да се ожени… Не четеш, ами дегустираш. Оглеждаш словореда, нацелваш ударенията на тези звучни думи, които за първи път виждаш, а ги разбираш до една, и се опитваш да отгатнеш по каква рецепта е забъркана тази книга. Има малко нещо от началото на „Записки по българските въстания“, има и отглас от „Житие и страдания грешного Софрония“. Сигурно всички питат автора от Милен Русков ли е почерпил вдъхновение…

Междувременно героят Велко вече си е окървавил ръцете, страда от агарянско тегло, и къде за самозащита, къде по грешка, а веднъж и с помощта на Божия гняв във вид на гръмотевица, уби трима, седмина, че и повече души, турци; после и един християнин пушна. Повествованието тече като в приключенски филм и героят вече е супергерой, но пак си остава несретник. И в скитанията си, и в мъките (защото само в мъки се истината открива), както е грешен и се разкайва, личното му развитие повтаря самоосъзнаването на поробения народ. Възраждането и борбата за църковна независимост стигат и до Велковото село. Значи романът е исторически, преполовил си го вече, с какви красиви и интересни думи се говори за буквите и за смисъла на писаното слово, за вярата и за Бог. Няма някаква оригинална историческа теза, но познатите положения са аргументирани блестящо в привидната си простота. Защото „някои са слабо прости, други са силно прости, а трети па са ептен прости.“

Грешникът и убиецът Велко скита по горите, търси имане, сдружава се в глутница за пари и печалба, загубва единствения си приятел, и образът му почва да цибрее като джам, като топящ се лед, и като не става от него ни отшелник, ни мъченик, превръща се в третия вид светец – апостол. Предприемчив и неспокоен, Велко сменя поприща и занаяти, печели пари и ги губи, и пак печели и ги раздава. Като типичен пикаресков герой се преоблича, по чудо спасява живота си много пъти. Той е Дон Кихот и Санчо Панса в едно. От Велко „със саблята звъняща и искрохвърляща“ той става Велко послушника и преписвача на книги, за народна полза и услаждение на душата.

Има потресаващи сцени – ловът на сърната, изоставянето на поп Стоян под дървото, в които от простия разказ, от анекдотичното намигане неусетно историята добива дълбочина и разтърсваща яркост. И накрая читателят, ако има очи, ще види. Това не е исторически роман за българщината. Това е съвременен роман за човещината. За това, какво води човека през света, какво го спасява и какво го погубва.

Защо е написано на този стилизиран език? Не познавам автора, за да го попитам, но като читател виждам – хубаво е, красиво и овладяно. Къде смешно, къде трагично, къде и двете. Сладкодумно и приказно, страшно и жестоко. Що за въпрос – все едно да питаш ама защо този художник рисува с маслени бои, а не с акварел? Щом иска и може – нека, за радост на читателя.

Ако този герой беше поставен в друга епоха, сред друга природа, сигурно траекторията на пътя му би била различна, но терзанията на душата и стремежът към нещо по-високо, по-чисто, по-светло пак щяха да са същите.

„И усещах го измежду всичките тия думи, усещах го оня инок Паисия, дето изначално е тая История съвокупил. Като че точно зарад мене го е направил! Заради един прост, грешен и многострадален Велко тая книга е написал! Заради тоя същия е ходил къде ли не, драл се е по трънаците, набивал е ноги по друмищата да събира къс по къс разкъсаната българска история.“

„Възлюбените“ е далеч от модерния патриотичен кич и дано това не й попречи да достигне до широката публика, защото наистина заслужава внимание.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?