Медия без
политическа реклама

Ед Шийрън спечели дело за плагиатство срещу най-големия му хит

4-годишната съдебна битка бе решена в полза на Shape of You

07 Апр. 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд в Лондон постанови в сряда, че Ед Шийрън не е извършил плагиатство за песента Shape of You. 31-годишният британски поп певец и композитор не е копирал "умишлено или несъзнателно" част от мелодията на парчето Oh Why на Сами Чокри и Рос О'Донахю за своя световен хит, заяви съдия Антъни Закароли след 11-дневни изслушвания на страните. Рос и О'Донахю съдеха носителя на четири награди "Грами" от четири години. 

Shape of You е най-продаваната песен в света за 2017 г. Тя има 3 милиарда слушания в Spotify и близо 6 милиарда гледания в YouTube. Композицията е част от третия албум на Шийрън Divide.

The official music video for Ed Sheeran - Shape Of YouSubtract, the new album, out 05.05.2023. Pre-order: es.lnk.to/subtractTaken from the studio album ÷ (di...

Облечен в тъмен костюм и вратовръзка, певецът се яви лично в съда през първия ден на процеса през март, по време на който бяха пуснати и двете песни, както и - по погрешка - част от неиздавана песен на попзвездата. За адвоката на ищците Андрю Сътклиф "приликата" между някои пасажи е "поразителна", те са "почти идентични". "Г-н Шийрън несъмнено е много талантлив, той е гений. Но той е и сврака", добавя той по повод на птицата, често обвинявана в крадливост. "Той заимства идеи и ги вкарва в песните си, понякога го признава, понякога не", обвинява той: "Зависи от това кой си и дали смяташ, че може да го правиш безнаказано". Адвокатът подчерта, че клиентите му са "много талантливи автори на песни, които заслужават същото уважение като всички останали артисти и признание, когато то се полага".

Пътят към съдебната сага в този случай е нестандартен. Не Чокри, а Шийрън и неговите съавтори Стивън Маккъчън и Джон Макдейд първи се обръщат към съда - за да оборят твърденията, че песента им е плагиат. През май 2018 г. те са сезирали Върховния съд, че няма нарушение на авторските права. Два месеца по-късно, през юли, Чокри и О'Донахю на свой ред започват производство срещу тях. Проблемният момент, който става повод за иска на неизвестните композитори, е повторение в текста на двата припева - Чокри пее в своята песен "Oh why, oh why, oh why, oh", а Шийрън - "Oh-I-oh-I-oh-I-oh", които звучат по сходен начин. Съдията обаче постанови, че доказателствата на обвинението "предоставят не повече от спекулативна основа" за това, че Шийрън е чул Oh Why.

Плащанията за авторски права за Shape Of You, които според в. The Telegraph се оценяват на 20 милиона паунда (24 милиона евро), бяха временно спрени от организацията за колективно управление на авторски права PRS.

Това не е първият случай, в който Шийрън бива съден за плагиатство. През 2016 г. срещу него е заведен иск, свързан със сингъла Photograph. Две години по-късно в САЩ наследниците на соул легендата Марвин Гей го обвиняват, че се е вдъхновил твърде много от Let's Get It On за своя хит Thinking Out Loud и поискаха обезщетение от 100 милиона долара. И докато делото за Photograph беше уредено извън съда, то съдебната битка за Thinking Out Loud все още продължава.

Във видео в Instagram, споделено с неговите 37,7 милиона последователи, Шийрън говори за специфичната култура в музикалната индустрия, която създава среда за подобни искове. В много от тях известните изпълнители се съгласяват на споразумение, независимо дали има нарушение на авторски права, просто защото това им излиза по-евтино."В Spotify ежедневно се публикуват 60 хиляди песни, което прави 22 милиона на година. Съвпаденията са неминуеми, все пак всички разполагаме с едни и същи 12 ноти. Но аз не съм корпорация или фирма. Аз съм човек, съпруг, баща, син. И се надявам тази победа да обезкуражи бъдещите безпочвени съдебни претенции", заяви той.

Докато даваше показания, Шийрън наблегна на това, че неведнъж е споделял печалбите си с други артисти, които са го вдъхновявали - дори при Shape of You част от приходите са отишли при групата от 90-те TLC заради хита им No Scrubs.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?