facebook
twitter

Култура

Джока Алхарти спечели Man Booker

83
Щастливата лауреатка

Всъщност за първи път автор от арабските страни печели тази награда. Конкурсът Man Booker  е за преводен роман и арабски писател, особено писателка, досега не го е завоювал. Джока Алхарти грабна наградата за своя роман "Небесни тела", съобщават световните агенции.  Авторката е написала книга, която разкрива постколониалната трансформация на родината й Оман. "Аз съм развълнувана, че е отворен прозорец към богатата арабска култура", заяви 40-годишната Алхарти пред репортери след церемонията в Лондон. Алхарти е авторка на две предишни издания с късометражна проза, детска книга и три романа на арабски език.
Учи класическа арабска поезия в Единбургския университет и в момента преподава в университета Султан Кабус в Маскат. Престижната награда е от 57 000 евро и се разделя поравно между автора и преводача. "Оман ме вдъхновява, но мисля, че международните читатели могат да се свържат с човешките ценности в книгата - свобода и любов", допълни Джока пред медиите.
Преводачът на Алхарти е американката Мерилин Бут, която преподава арабска литература в Оксфордския университет. Според членовете на журито „Небесни тела“ е изпълнена с „богато въображаеми, ангажиращи и поетични прозрения за едно общество в преход“.
Действието се развива в село Ал-Авафи в Оман, където се срещат три сестри: Мая, която се жени, след като сърцето й е разбито; Асма, която се омъжва от чувство за дълг; и Каула, която чака своя любим, който емигрира в Канада. Трите сестри са пример за еволюцията на Оман от традиционно общество, в което е било разпространено робството.
 

Ключови думи:

Оман, Букър
Все още няма коментари

Още

България е спечелила арбитражното дело срещу държавния фонд на Оман

22.04.2019

1141 5
Оман се отказа от иска си срещу България заради КТБ

19.04.2019

813 3
Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

943 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×