facebook
twitter

Култура

Дж. Роулинг и Стивън Кинг спорят за транс жените - мъже ли са или жени

1 017
 Снимки EPA/БГНЕС

Дж. К. Роулинг изтри от Туитър благодарностите, които няколко часа по-рано  отправи към  Стивън Кинг. Малко след като майката на Хари Потър го похвали, бащата на „То“ и „Кери“ недвусмислено заяви, че транс жените са си жени. 

Вчера Роулинг публикува в Туитър коментар по повод обвиненията и последвалите скоро извинения от политика Лойд Ръсел-Мойл, че е „използвала” преживяното в миналото от нея домашно насилие, за да атакува транс хора. В поста си тя цитира писателката Андреа Дворкин: „Мъжете често реагират на думите на жените - изговорени или написани - сякаш са актове на насилие;  понякога мъжете реагират на думите на жените с насилие“. 

Кинг ретуитна този цитат без коментари, на което Роулинг отговори, че любовта й към автора на „Сиянието“ е достигнала „нови висоти“ - „не чак като на Ани Уилкс" (героинята от "Мизъри") и добави: „За мъжете е много по-лесно да пренебрегват проблемите на жените или да ги омаловажават, но никога няма да забравя мъжете, които заеха позиция, когато не им се налагаше.  Благодаря ти, Стивън.“

Феновете на Стивън Кинг бяха обезпокоени от очевидната му подкрепа за Джоан Роулинг, която през последните седмици използва месеца на гей тордостта, за да твърди, че транс жените са мъже. Помолен от последователи да изясни позицията си, Кинг заяви: „Транс жените са жени.

Скоро след това туитът на Роулинг, изразяващ благодарността ѝ към Кинг, мистериозно изчезна. 

За незапознаните с термина транс жени - това са хора, които след раждането си са определени като мъже, но се идентифицират и живеят като жени и променят или имат желание да променят телата си, се наричат транссексуални жени или транс жени. Някои от тях предпочитат да бъдат определяни само като жени, а не като (транс-жени). 

За авторката на "Хари Потър"  проблемите започнаха в началото на юни. Тогава тя разгневи значителна част от феновете си в социалните мрежи, но и получи подкрепа от много други. Повод за нападките стана споделена в Туитър статия, в която се обсъждат проблемите с месечния цикъл на милиони "момичета, жени и хора, които не се идентифицират полово" - поради липса на достъп до вода и лично пространство в условията на изолация. Провокирана от заглавието на статията - „Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация" и особено от втората му половина, Роулинг написа: „Хора, които имат менструация - сигурна съм, че имаше дума за тези хора, нещо като “жони”, “жини”…“. Думата, разбира се, беше жени”. 

От тези думи и призива ѝ за разграничаване на транс жените и жените тръгнаха възмущения, възражения и обвинения в трансфобия от редица известни личности, включително и звездите от филмите за Хари Потър, Даниел Радклиф и Ема Уотсън. В отговор Роулинг надписа, че ако полът не е реален, няма как да съществува и еднополовото привличане, а изживяната реалност от жените в световен мащаб се заличава. „Познавам и обичам транс хора, но заличаването на концепцията за пол унищожава умението на мнозина да обсъждат смислено живота си. Не е омраза да говориш истината“

В отговор на обвиненията Роулинг написа и есе, в което отбелязва, че е „преживяла домашно насилие и сексуално посегателство“. Споменавам сега тези неща не, за да предизвикам съчувствие - пише тя - а от солидарност с огромния брой жени, които имат истории като моята, които са били обвинявани в нетолерантност заради притесненията си около еднополовите пространства."

И добавя: „Жената“ не е костюм. „Жената“ не е идея в главата на мъжа.  „Жената“ не е розов мозък, харесване на Джими Чу или някоя от другите сексистки идеи, които сега някак си се рекламират като прогресивни. Нещо повече, „приобщаващият“ език, който нарича жените „менструатори“ и „хора с вулви“, поразява много жени като дехуманизиране и унижение.  Разбирам защо транс-активистите смятат този език за подходящ и любезен, но за онези от нас, които сме били обиждани и унижавани от насилници, той не е неутрален, а враждебен и отчуждаващ". 

Роулинг добавя, че според нея “мнозинството от транс-идентифициращите се хора не само представляват нулева заплаха за другите", но и самите те са "силно уязвими"“В същото време не бих искала родените момичета да се чувстват несигурни, като отворим еднополовите пространства като обществените бани за всеки мъж, който вярва, че е жена или се чувства така“

В неделя - по случайност 50-годишнината от първия гей прайд в САЩ - Роулинг отново се върна към въпроса, отбелязвайки, че леко скандалният депутат Лойд Ръсел-Мойл, публично се е извинил за думите си, че тя „използва“ преживяното от нея домашно насилие, за да насърчава дискриминацията на транс-общността. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дж. К. Роулинг подарява новата си книга за чудовище

28.05.2020

626 1
Стивън Кинг: Съжалявам, че живеем като в мой роман

10.04.2020

941
Стивън Кинг: Казах им преди 40 г., защо светът не е готов?

31.03.2020

8966

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Помолен от последователи да изясни позицията си, Кинг заяви: „Транс жените са жени.“

Скоро след това туитът на Роулинг, изразяващ благодарността ѝ към Кинг, мистериозно изчезна. 

😂

За разлика од Ст.Кинг, Дж. К. Роулинг е атски зле ф ползването на социалните мрежи.

 

Николай Тодоров

И за разлика от Кинг има. топки ☺️

wreckage
снимка на wreckage

за разлика од Кинг, не разбира кога я тролят, затва е любимо мезе на потребителите ф туитър.

😆

Влез или се регистрирай за да коментираш