facebook
twitter

Култура

Бум в онлайн продажбите на книги

Очаквано поръчват се най-много класики като "Сто години самота" и "Любов по време на холера"
572
 Илияна Кирилова
Онлайн продажбите на книги са скочили значително след затварянето на физическите книжарници, но само във Великобритания.

Всяко зло за добро - принудителното затваряне на хората вкъщи и ограничаването на свободното движение доведе, освен до по-чист въздух, и до нарастване на онлайн продажбите на книги. Основно се търсят класически четива и дебели романи, съобщава "Гардиън". Сред предпочитаните от британците книги за дългата изолация са романите на Маркес с тематични заглавия - "Сто години самота" и "Любов по време на холера", "Великият Гетсби" на Ф. С. Фицджералд, произведенията на Тони Морисън. Докато мерките на карантината в цяла Европа се затягат, британците купуват антиутопични четива като „1984“ на Оруел, „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли и особено „Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд, популяризирана от едноименния тв сериал. Популярни са още "тухли" като "Властелинът на пръстените", "Война и мир" и "По следите на изгубеното време", с които малцина читатели се преборват в забързаното "нормално" ежедневие.

"Уотърстоунс" – най-голямата верига книжарници на Острова, съобщи, че онлайн продажбите ѝ са се повишили с 400% в сравнение с миналата седмица, когато физическите им магазини все още бяха отворени.

През тези седем дни с 35% повече са купувани книгите с твърди корици, 77% повече учебниците. Спаднало е търсенето на нехудожествена литература. Като цяло изследването на „Нилсен“ показва, че хората в Обединеното кралство се готвят за дълъг период на изолация.

От увеличеното свободно време се възползват и редица автори. Стивън Кинг например сподели в Туитър, че най-сетне е започнал „Одисей“ на Джеймс Джойс. "Разбирам я повече, отколкото очаквах", сподели Кралят на ужасите. На голяма популярност се радват и онлайн групите за четене, а в новосформираната „Винаги съм искал да прочета това“ членовете „се срещат“ всеки понеделник онлайн, за да обсъждат класически художествени произведения, допълва "Гардиън".

В България също книжарниците работят само виртуално, но нещата далеч не са толкова розови. По-рано тази седмица Асоциация "Българска книга" изпрати отворено писмо до министрите Боил Банов и Владислав Горанов, в което заявява, че заради изолацията книгоиздателският и книгоразпространителският бизнес са пред колапс. "Липсата на приходи възпрепятства не само издаването на нови книги, но и покриването на текущи към момента задължения към печатници, изплащането на авторски права, заплати и хонорари на сътрудници – се казва в писмото. – Поради спецификата на дейността издателствата имат малко постоянно наети кадри и не могат да се възползват от предвидената от правителството помощ за изплащане на заплати в размер на 60%. Издателствата работят основно със специалисти на свободна практика – преводачи, писатели, редактори, художници, дизайнери и др. Всички тези хора са самоосигуряващи се и разчитат на поръчки и съответно на хонорари за своя труд. А те от своя страна, идват от постъпленията от продажби.“

Затова книгоиздателите апелират държавата да им помогне по следния начин: Да бъде отпусната сумата за попълване на колекциите на обществените библиотеки в размер на 9 млн. лв., в съответствие с предвиденото в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, издаден от министъра на културата на основание Закона за обществените библиотеки... Считаме, че средствата за библиотеките не са извънреден разход за държавата, те са дължими и с години държавата не изпълнява своите ангажименти. От друга страна приходите от продажбите на книги на библиотеки биха „захранили“ – макар и минимално – веригата „книжари-издатели-автори-преводачи-художници“ и биха подпомогнали така уязвимото съсловие на творческите кадри. Подобни политики и мерки се предприемат в редица европейски държави."

Писмото съдържа и други искания за държавна подкрепа на книжния бранш, а в края му АБК предлага да подготови каталог със заглавия, подадени от техните членове, който да бъде предоставен онлайн на българските библиотеки.

През изминалата седмица затвори врати и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", което допълнително усложнява книжните процеси у нас, съобщава "Площад Славейков" (информацията липсва в официалния сайт на библиотеката). Новината, че всички служители са пуснати в принудителен отпуск до 13 април, е потвърдила пред медията пиарката на институцията Мария Стефанова. 

По закон всяка книга, която се пуска на пазара, трябва да е снабдена със задължителен идентификационен код ISBN, който се издава именно от библиотеката. Работата с издателите ще продължи по електронен път, съобщават от НБ "Кирил и Методий", и издаването на нови книги ще може да продължи и по времето на извънредното положение. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Безплатни книги носят пазарен успех на писател... чак в Китай

22.05.2020

ДИЯН ИВАНОВ

991
Всяка партия депозира свои искания за сваляне на ДДС

20.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

608 4
9% ДДС в ресторантите ще бъде само за храната, без алкохола

15.05.2020

Обновена

3301 23

Коментари

dobadoba

Влез или се регистрирай за да коментираш

×