Медия без
политическа реклама

България иска да е фокусна страна на кинофестивала във Венеция

Министърът на културата Кръстю Кръстев разговаря по въпроса с д-р Роберто Стабиле от „Чинечита̀“

03 Февр. 2024
Министър Кръстю Кръстев и д-р Роберто Стабиле от "Чинечита" разговаряха за задълбочаване на връзките между България и Италия в областта на киното.
Борис Славчев
Министър Кръстю Кръстев и д-р Роберто Стабиле от "Чинечита" разговаряха за задълбочаване на връзките между България и Италия в областта на киното.

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто Стабиле, ръководител на специалните проекти в световноизвестната италианска киностудия „Чинечита̀“ и на международните отношения в ANICA (Националната асоциация на аудиовизуалните и цифровите кинематографични индустрии). Посещението на д-р Стабиле в България е по покана на българския министър на културата и е продължение на срещата, която той проведе с представители на италианската киноиндустрия през септември миналата година в рамките на 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим.

Министър Кръстев и д-р Стабиле са разговаряли за възможността България да бъде фокусна страна на кинофестивала във Венеция. Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с тези в Кан и Берлин. Идеята е в рамките на фестивала български продуценти да осъществят пряка връзка с италианските си колеги. Министър Кръстев е посочил, че партньорството с Италия в областта на кинопроизводството има своята история, но би се радвал то да се засили. Във връзка с това той е предложил в някой от големите ни филмови фестивали да се програмира фокус върху италианското кино.

По време на срещата в Министерството на културата вчера, на която са присъствали ресорният зам.-министър на културата Виктор Стоянов и директорът на културния ни институт в Рим Жана Яковлева, са обсъдени възможностите за съвместни проекти в сферата на киноиндустрията и сътрудничество в областта на аудиовизията между двете страни. Министър Кръстев е оценил високо споделения положителен опит от д-р Стабиле по отношение на популяризирането на различни градове като желани филмови дестинации. Двамата са разговаряли и за идеята да бъде създаден фонд „Италия – Балкани“, благодарение на който страните от нашия регион ще получат по-големи възможности за продуциране и разпространение на филми на Запад, като ще се повиши и конкурентоспособността на българското кино. През октомври предстои и среща на ниво министри на културата в Рим, където ще се включат и останалите балкански страни.

По-късно зам.-министър Стоянов и изпълнителният директор на ИА „Национален филмов център“ Петър Тодоров срещнаха родни кинопродуценти с д-р Роберто Стабиле. По време на разговорите, в които бе обменена практическа информация за начините на финансиране на копродукции, се включиха директорът на културния ни институт в Рим Жана Яковлева и директорът на Италианския културен институт в София Мария Маца. Освен с идеята за създаването на фонд „Италия – Балкани“ за развиване на копродукции с участието на страната ни, както и за възможността страната ни да бъде фокусна на кинофестивала във Венеция, д-р Роберто Стабиле запозна българските кинопродуценти с алтернативни възможности за финансиране на филми в Италия.

Д-р Стабиле сподели, че истинският успех на един филм е свързан не толкова с финансирането, което получава, а преди всичко с историята, която ще разкаже, затова и италианската страна държи да подкрепя филми, които разказват важни истории и могат да достигнат до сърцето на публиката. От дискусията стана ясно, че кинопродуцентите в България и Италия се вълнуват еднакво от механизмите за оценяване на филмите, когато кандидатстват за финансиране, както и от конкретните ефекти от данъчните облекчения за заснемането на филми в дадена страна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата