Медия без
политическа реклама

Синът на Чаплин даде старта на "Сцена на кръстопът" 2024

20 спектакъла ще гледат тази есен пловдивчани на феста, създаден от Стефан Данаилов

14 Юни 2024
70-годишният Юджийн Чаплин, син на легендата Чарли, на пресконференцията за 27-ата "Сцена на кръстопът".
Сцена на кръстопът
70-годишният Юджийн Чаплин, син на легендата Чарли, на пресконференцията за 27-ата "Сцена на кръстопът".

Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се завръща с 20 представления и богата съпътстваща програма от 10 до 21 септември  на сцената на Пловдивския драматичен театър. "Нашата програма вече е готова и продажбите ще започнат от 1 юли. Публиката ни ще има възможността да избира – направена е така, че да има изключително разнообразие от заглавия, да е пъстра, да събере забележителни актьори", каза пред журналисти програмният директор Росица Обрешкова, като обяви и завръщането на Кръстю Кръстев като директор на фестивала.

Специален гост на пресконференцията бе Юджийн Чаплин - един от синовете на великия Чарли, който е на турне из България с програмата си Chaplin Pianissimo. "Човекът на екрана бе нещо различно от баща ми. Той имаше шапката и мустака, а у дома бе различен, не се обличаше така. Помня, когато пишеше за "Хлапето", "Циркът" и много други. Винаги работеше, когато бяхме на училище, за да е тихо. Но ако се върнехме по-рано, стоях в коридора и слушах как свиреше на пианото в хола. Чудех се за какво точно пише тази музика, а той идваше и казваше: "Сега композирам музиката за "Циркът", разказа Юджийн Чаплин. Той призна, че обича всички творби на баща си, а самият Чарли Чаплин винаги най-много харесвал най-новата си работа и се гордеел с нея.

Той сподели и защо според баща му филмите му са толкова успешни: "Пантомимата е тихо изкуство, музиката – също. А когато са смесени, отиваш на едно много по-високо ниво".

След Пловдив Chaplin Pianissimo продължава пътя си към Варна, където ще бъде представен в програмата на "Варненско лято". 

Що се отнася до предстоящото 27-о издание на "Сцена на кръстопът" - фестивала, основан от вече покойния Стефан Данаилов, директорът Кръстю Кръстев разкри кои са акцентите в програмата през септември. "Програмата наистина е много интересна, обърнали сме специално внимание на представления, които се явяват знаци в театралната карта на България. Много внимателно са подбрани като жанр, като формат за нашите две сцени, интересни като теми, с изключителни актьори. Разделена е на няколко части. Ще започнем с двете премиери на Драматичен театър-Пловдив. Първата е "Без кръв" по Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева, а Сашо Секулов отново е направил блестяща драматургична творба. Екипът е интересен, защото е сборен с приятели от театъра във Велес", сподели той.

Другото премиерно заглавие е "Елизабет – кралицата девственица" на режисьора Маргарита Мачева. В рамките на фестивала в Пловдив ще гостуват и Младежкият театър, Малък градски театър "Зад канала", Театър 199, Театър Българска армия, Театрална работилница "Сфумато", "Театро", "Топлоцентрала", театрите от Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград.

Кръстев очерта и силното международно присъствие с трупи от Украйна, Гърция и Националния театър на Унгария. "Гостуването на колегите от Будапеща ще бъде едно от най-важните събития, които ще се случват на театралната сцена в България през тази година", подчерта Кръстев.

В програмата са заложени и няколко специални събития. Фестивалът ще отбележи 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла "Когато светът беше шарен" на Драматичен театър-Търговище. "Празнуваме Татяна Лолова" ще е поредица от събития - представяне на книга, малък спектакъл и изложба, по повод 90 години от рождението на великата актриса. Диан Никифоров пък ще представи книгата си "Олимпийци", на която ще присъстват всички живи големи шампиони. 

Традиционната вече кръгла маса е на тема "Европейски театър на кръстопът".

"Ще поканим на театър цялото семейство - деца, майки, бащи, баби и дядовци на едно страхотно представление "Пипи Дългото чорапче", което ще се играе два пъти. Ще има уъркшоп за помощник-режисьори, както и кафе срещи с популярни актьори", обяви и директорът на пловдивския Драматичен театър Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата