Медия без
политическа реклама

Центърът за подводна археология кандидатства за статут в ЮНЕСКО

Това ще утвърди созополската институция като водещ фактор за опазване на културното наследство в региона

04 Апр. 2024
Центърът за подводна археология може да е водещ фактор за опазване на подводното културно наследство в региона.
ЦПА
Центърът за подводна археология може да е водещ фактор за опазване на подводното културно наследство в региона.

Дейността на българския Център за подводна археология в Созопол да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2 според класификацията на ЮНЕСКО. Това е целта на кандидатурата, която министърът на културата Кръстю Кръстев е изпратил до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор на световната организация за образование, наука и култура, съобщиха от пресцентъра на културното ведомство.

Министър Кръстев е убеден, че центърът ще изпълнява успешно задачата си на надежден партньор на ЮНЕСКО и ще се утвърди като водещ фактор за проучването, опазването и популяризирането на подводното и световното културно наследство в Черноморския регион.

Проектът се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология – държавен културен институт към Министерството на културата на България, създаден през 1978 г. Този проект е резултат от стратегията и усилията на Министерството на културата, Министерството на външните работи и Центъра за подводна археология. Като партньори МК е привлякло Община Бургас, с която ще бъде подписан специален меморандум, както и други черноморски общини.

Концепцията бе представена и насърчена в Рияд (кралство Саудитска Арабия) по време на 45-ата сесия на комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през септември миналата година и предстои да бъде подкрепена от държави от региона – Турция, Румъния и Хърватия.

През идните месеци ЮНЕСКО ще направи проучване относно готовността на България да създаде черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на ЮНЕСКО, въз основа на което ще бъде взето и крайното решение.

Страната ни е втората в света и първата в Европа, която през 2003 г. ратифицира конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство от 2001 г. и внесената сега концепция е свързана с изпълнението на стратегията на тази конвенция.

Целта е центърът да се утвърди като световен лидер в изпълнението на политики за опазването на подводното културно наследство. Мисията му е утвърждаването на международното и регионално сътрудничество в областта на подводното и световното наследство, насърчаването на научните изследвания и развитието на  регионалните мрежи от организации и експерти, както и  обучаване и обмен на добри практики и знания.

На базата на подготвения проект за създаване на регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския регион, той ще работи за приемането на конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в региона, за професионалната специализация в проучването, опазването и управлението на подводното културно наследство, за създаването на партньорства и дейността по международни проекти, както и за изграждането на регионална лаборатория за консервация и интердисциплинарни изследвания.

Богатото, разнообразно и добре запазено подводно културно наследство на България открива големи възможности пред страната ни, но и налага сериозни отговорности. С ясното съзнание за това Министерството на културата ще продължи да води активна политика за развитието на подводната археология и опазването на подводното културно наследство, обещават от ведомството.

В по-глобален мащаб създаването на Център за подводно и световно наследство е свързано и с проекта на Министерството на културата „Център за изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол. Центърът ще предлага съвременна визия за изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за представяне на културни продукти, за творчески и работни срещи и лаборатория за опазване и изследване на културното наследство, за споделяне на опит и за обучение. Министерството на културата е осигурило средства за осъществяване на предпроектното проучване и създаване на цялостна концепция на центъра.

България е подписала и споразумение с ЮНЕСКО за продължаване дейността на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София за нов 8-годишен период.

Още по темата