Медия без
политическа реклама

„Болница накрай света“ на Христо Бойчев приема зрители в „Армията“

Спектакълът на ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен, и режисьора Дамян Тенев ще има софийска премиера на 26 март

19 Март 2024
Мечта и реалност, смешно и трагично съжителстват в представлението.
ДКТ Васил Друмев - Шумен
Мечта и реалност, смешно и трагично съжителстват в представлението.

Спектакъл по една от най-поставяните по света и у нас пиеси на драматурга Христо Бойчев – „Болница накрай света“, ще гостува за първи път пред столична публика. Софийската премиера на продукцията на младия режисьор Дамян Тенев и Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, ще се състои на 26 март в театър „Българска армия“, точно 4 месеца след като бе представена на шуменска сцена.

Сценограф на спектакъла е Радостина Тенева, а музиката към него е на режисьора. В представлението участват актьорите Илия Виделинов, Кольо Стайков, Вилиана Димитрова, Светлин Иванов, Пламен Петков, Янислава Линкова, Димитрия Милушева, Александра Михайлова, Стефан Мараджиев, Калин Пачеръзки.  

Основният конфликт в пиесата е сблъсъкът между реалността и фантазията. Кое е реално и кое е просто част от изкривената ни и деформирана самооценка? Къде е истината – в света, който ни заобикаля, или в собственото ни съзнание? Къде свършва мечтата и нахлува страхът? Това са само малка част от въпросите, с които се занимава спектакълът.

В магическият реализъм на Бойчев мечтите се размиват в реалността и реалността в мечтите, всичко е взаимосвързано. Пиесата „Болница накрай света“ е текст за малкия човек и стремежа му към звездите. Това е приказка за човешката слабост, разказана с много любов и вяра, издават от екипа.

Темата за идентичността и самозаблудата не е просто елемент на сюжета, а структурен стълб, който разкрива сложните психологически аспекти на човешката личност. Големият въпрос, който повдига текстът на Христо Бойчев, е „Кои сме ние всъщност?“. Главният герой (Contusio Cerebris) претърпява инцидент и изгубва паметта си. Посредством фантастичните предположения на околните, Contusio създава изцяло нова, илюзорна версия за личността си. Това го кара да се чувства по-успешен, по-важен, но в действителност самозаблудата, на която става жертва героят, само го отдалечава от реалността…

„Болница накрай света“ е третото заглавие по текстове на Христо Бойчев, което се играе на шуменска сцена, след „Оркестър Титаник“ и „Полковникът птица“.

Пред БНР режисьорът Дамян Тенев определя посланието на  пиесата като „песен за човека и за извисяването“. Емблематичният за шуменския театър актьор Кольо Стайков, който се превъплъщава в образа на дядо Трифон, я нарича „прекрасен разказ, поднесен с чувство за хумор и доза сюрреализъм“. В актьорския състав на спектакъла са и две нови попълнения в трупата: Стефан Мараджиев и Калин Пачеръзки.

„Този текст носи голям смисъл посредством хумора. Може да се определи като трагикомедия и това е нова версия, нашият прочит на пиесата “Районна болница", обяснява режисьорът Дамян Тенев, цитиран от Shum.bg. „Това, което ме привлича в текстовете на Христо Бойчев, е неговият хуманизъм, с който той разказва, любовта му към човека. Това са едни много човешки разкази на границата на смешното и трагичното, те смесват високото и ниското. Самият текст и авторът му са близки до публиката и тя обича Христо Бойчев. Смятам, че за всеки ще е интересно”, коментира още той. Според Дамян Тенев "Болница накрай света" е разказ за завръщането на човека към същността му, към истинските ценности в живота, които са отвъд материалното, отвъд нещата, които затрупват погледа ни, отвъд този „сив шум, който понякога си мислим, че е център на нашето съществуване“…

Христо Бойчев е един от най-поставяните в чужбина български драматурзи. Неговите пиеси се играят в многобройни чуждестранни театри, като сред тях могат да бъдат откроени Theatre de la Commune d’Aubervilliers в Париж, Каталунския национален театър в Барселона, „Гейт театър“ в Лондон… Преди няколко години от Нюйоркския университет съобщиха, че в учебната им програма са включени и пиеси на Бойчев.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата