Медия без
политическа реклама

БНТ тържествено обяви 6-и сезон на "Под прикритие"

Сценаристите на оригинала твърдят, че телевизията няма права върху историята и героите

06 Февр. 2024Обновена
Екипът на "Под прикритие" (отляво надясно): Ваня Николова, Мариян Вълев, Михаил Билалов, Виктор Божинов, Димитър Митовски и др.
БНТ/Десислава Кулелиева
Екипът на "Под прикритие" (отляво надясно): Ваня Николова, Мариян Вълев, Михаил Билалов, Виктор Божинов, Димитър Митовски и др.

Един от най-успешните български сериали - "Под прикритие", се завръща с шести сезон, обяви БНТ със специална пресконференция. Снимките започват през лятото. Очаква се обществената телевизия да излъчи новите епизоди догодина.

Освен че е гледан от милиони зрители у нас, "Под прикритие" е излъчен в повече от 180 територии по света. Всички досегашни епизоди скоро ще бъдат достъпни и на платформата НВО. БНТ за първи път излъчи "Под прикритие" през 2011 г., а последният пети сезон бе в ефир през 2016 година. 

"За нас е особена гордост, че след толкова години успяхме да продължим и да развием сериала, който - вярвам - е любим на нашите зрители и всички очакват с нетърпение новия сезон. Безспорно това е най-успешният сериал, продължава да се върти с успех. За първи път към него проявиха интерес и световни платформи, така че съвсем скоро той ще бъде един от първите български сериали, излъчени по НВО. Ръководството на БНТ взе решение да продължи с шести сезон именно по тези съображения - вярваме, че е успешен продукт, който може да бъде развиван и надграждан", заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Режисьор на сериала е Виктор Божинов. Криминален консултант е журналистът Слави Ангелов. 

"Особено се радвам че успяхме да се съберем с по-голямата част от авторите, които сме започнали заедно да правим това нещо. Радвам се, че продължаваме да го правим заедно. Освен това, наскоро, след няколкото показни убийства, някои политически лидери споменаха, че мутренските години се завръщат в България. А щом мутренските години се завръщат, значи и "Под прикритие" трябва да се завърне", убеден е режисьорът и продуцент Димитър Митовски, създател на поредицата.

През новия сезон зрителите ще се срещнат отново с някои от култовите персонажи като Джаро (Михаил Билалов) и Росен Гацов - Куката (Мариян Вълев). Предполага се, че предстоящите ангажименти в сериала са причините Билалов да напусне шоуто "Стани богат". "След осем години мълчание за мен чест и удоволствие да се завърнем", каза Михаил Билалов на пресконференцията.

"За нас е важно да кажем, че в тази история ще има добър баланс между полиция и престъпност, защото ако няма справедливост в живота, поне да има справедливост на екран", каза сценаристката Ваня Николова и допълни: "В историята, която се развива години по-късно ще видим нови герои, нови лица, но и част от старите герои. Надяваме се да създадем една добра интрига, която да държи зрителите в напрежение."

В един от новите образи ще се превъплъти актьорът Юлиан Вергов.

 

ПРАВА

"А БНТ дали знае, че няма права върху историята и героите на "Под прикритие"? Или тези неща вече са без значение, както много други?", написа във "Фейсбук" съсценаристката Теодора Маркова. Часове по-късно с коментар в социалната мрежа се включи и нейният колега Георги Иванов.

"Не, не пишем ние "Под прикритие", никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем. Така, както са направили и повечето от основните актьори, за което - браво. Използването на марката "Под прикритие" е отчаян опит за ПР. Да не говорим, че БНТ нямат правата въху историята и героите. "Под прикритие" беше успешен и приключи като успешен проект. Въпрос на хигиена е така и да си остане", написа той.

Постовете им са публикувани още снощи при обявяването на новината, преди днешната пресконференция на БНТ, на която въпросът не бе адресиран. 

Днес Маркова уточни в коментар, отново във "Фейсбук": "По договор и според ЗАПСП правата, отстъпени на БНТ върху "Под прикритие" изтекоха преди 3 години (10 години след датата на първото излъчване). С други думи те се връщат обратно при авторите, създали историята, героите и сценария. С ново споразумение отстъпихме за срок от още 10 години правата САМО И ЕДИНСТВЕНО за готовото аудиовизуално произведение. Нито БНТ, нито някой друг продуцент, разполага с правата върху героите и историята, създадени тогава."

До миналата година актьорът Ивайло Захариев, който изпълни главната роля в "Под прикритие", съдеше БНТ за неизплатени на актьорите приходи от сериала. Съдът обаче окачестви изплатения му хонорар като "справедлив".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата