Медия без
политическа реклама

Биле Аугуст с награда на ФИПРЕССИ в София

25 Февр. 2019
Аугуст ще представи лично в София най-новия си филм "Щастливеца Пер".
снимка: Арт фест
Аугуст ще представи лично в София най-новия си филм "Щастливеца Пер".

Прочутият датски режисьор Биле Аугуст пристига на "София филм фест", за да представи лично пред зрителите най-новия си филм "Щастливеца Пер" по романа на Нобеловия лауреат Хенрик Понтопидан. Той ще получи в София и наградата "ФИПРЕССИ Платиниум 90" - специално отличие, с което през годините у нас бяха удостоени големите филмови творци Бела Тар, Горан Паскалевич и Илдико Енеди. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще връчи приза на 12 март в кино "Люмиер".

Биле Аугуст е носител на две "Златни палми" от Кан, а филмите му впечатляват с изключително богатство на образите и чувствата. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение. "Романът е проницателно изучаване на морала и етиката", категоричен е Биле Аугуст. 

Сред най-известните му филми са "Къщата на духовете" (1993), "Ерусалим" (1996), "Клетниците" (1998), "Нощен влак за Лисабон" (2013). Но "Пеле завоевателят" (1987, удостоен  със "Златна палма" и "Оскар" за чуждоезичен) и "Най-добрите намерения" (1992, отново "Златна палма"), създаден по сценарий на Ингмар Бергман, са безспорните фаворити на зрителите по света. 

В периода 1993-2000 г. работи за продуцентската компания на Джордж Лукас и прави няколко епизода от поредицата "Приключенията на младия Индиана Джоунс" заедно с режисьорите Майкъл Шулц и Майк Нюъл. Сред произведенията на режисьора освен десетки филми са и 8 деца от 5 различни жени, като синът му Андерс Фритьоф Аугуст е сценарист, а дъщерите му Алба и Аста Аугуст са актриси. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата