Медия без
политическа реклама

Банов искал, но нямал механизъм да помогне на артистите

Засега България не е предприела никакви финансови мерки в защита на културата си, за разлика от останалите европейски държави

26 Март 2020Обновена
Министърът на културата редува оптимистични послания с отрезвяващи факти.
Снимка БНТ
Министърът на културата редува оптимистични послания с отрезвяващи факти.

Със сигурност независимият сектор в културата е изключително засегнат, болезнено засегнат”, призна министърът на културата Боил Банов в студиото на БНТ тази сутрин. Той бе поканен да коментира тревожното писмо на над 1000 представители на независимия културен сектор, останали без никаква възможност за работа още преди началото на извънредното положение, след като бяха затворени театрите, галериите и всички останали културни институции и сцени. 

Но от думите му не стана ясно как министерството може да помогне на независимите творци и свободните артисти, които не заемат щатни длъжности. Банов заяви, че в министерството се правят „много сериозни проучвания и анализи на ситуацията”;  че самоосигуряващите се творци трябва да бъдат „преведени през тази дълбока река”; че „спецификата в сектора е тежка” и много страда планирането; че се работи „много активно с Европейската комисия”, но очакваната тази седмица онлайн среща на всички културните министри от Европа не се е осъществила… 

Все пак министерството имало „екшън план” и възможност да отвори програми „за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли”.

За утре е насрочена много голяма среща онлайн с целия сектор, съобщи Банов. Фактически помощта може да стане чрез европейски средства, които „трябва да се вземат от едни, за да се дадат на други”. Но механизъм, по който може да се случи това, не е разработен никъде, категоричен беше министърът. „Важно е да знаем, че парите, с които разполага нашата държава, парите, които ние изкарваме и през нашите данъци се рефинансират следващите години, важно е знаем къде сме - и в рамките на този параметър културата стои добре”.

Припомняме, че всички нещатни артисти в България попадат в графа "маргинали" според вторнишкото изказване на финансовия министър Владислав Горанов: "Тeзи грaждaни, кoитo ca мaргинaли и нe пoпaдaт в нитo eднa oт oпиcaнитe хипoтeзи, тe ca coциaлнo изoлирaни и eдвa ли мoжe дa ce нaпрaви мнoгo зa тях”.

А ето как го правят в Европа:

Германското федерално правителство обяви, че ще отпусне колосален помощен пакет за креативния и културен сектор в страната, който ще пострада най-много от епидемията от коронавирус. Пакетът е на стойност 50 милиарда евро, пише ArtNet News. Цялостната стойност на икономическата помощ за страната е 750 милиарда евро, пише Дойче веле.

„Знаем за трудностите, знаем за отчаянието. Културният сектор е съставен предимно от хора на свободна практика, които сега изпитват сериозни проблеми с препитанието си. Помощта идва с възможно най-малко бюрокрация“, заяви министърът на културата на Германия Моника Грютерс. Помощният пакет е съставен от три части, като е насочен към артистите на свободна практика и малките културни бизнеси. Той ще бъде под формата на грантове, които да помогнат за покриването на разходи – наеми на студиа, например. Пари ще бъдат разпределени и за медийно предприемачество в сферата на културата, включително и за вестници. Освен паричните стимули, всички артисти на свободна практика ще получат безплатен достъп до обществено осигуряване за срок от шест месеца. В това число влизат и разходите по наеми, например, като по този начин правителството ще гарантира, че „никой няма да остане без покрив над главата“.

Френският министър на културата Франк Ристер, който е заразен с коронавирус, но се лекува у дома и „се чувства добре", поиска спешна помощ в размер на 22 милиона евро за културния сектор в страната. Средствата ще бъдат разпределени по следния начин: 10 млн. евро за музика, 5 млн. – за сценични изкуства, 5 млн. – за книги и 2 млн. за визуални изкуства. „Към тази помощ ще добавим и други специални мерки, за да отговорим на риска от затваряне на културни институти. Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме оцеляването им. Бъдещето на нашия културен модел е поставено на карта”, подчерта той.

За „спешни и извънредни мерки” информира и министърът на културата и спорта в Испания Хосе Мануел Родригес Урибес. Той потвърди, че испанското правителство е одобрило първия пакет от икономически мерки, в които попадат и онези, които са насочени към културния сектор. По време на разговорите си с представители на артистичните среди министърът е помолил за предложения за възстановяване на всяка културна сфера в момента, в който премине здравната криза.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата