Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руснак спечели европейската титла по шахмат

Иван Чепаринов се представи най-силно от българския отбор - 31-во място

14 Март 2023
eicc2023.com
Европейският шампион Алексей Сарана и подгласниците му Кирил Шевченко и Даниел Дарда позират с купите и чековете си, връчени им от президента на сръбската шахматна федерация Драган Лазич (вляво) и президента на европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили (вдясно).

Руският шахматист Алексей Сарана (23 г.) е новият европейски шампион в класическата версия на древната игра. Участвалият под неутрален флаг на откритото индивидуално първенство във Върнячка баня (Сърбия, 2-14 март) гросмайстор от Москва събра 8,5 т. в 11 кръга по швейцарската система и изпревари съперниците си по допълнителни показатели.

Със същия актив сребърен и бронзов медал заслужиха съответно 20-годишният Кирил Шевченко (Румъния) и 17-годишният Даниел Дарда (Белгия). Призьорите получиха почти половината от общия награден фонд от 100 000 евро в чекове за €20 000, €15 000 и €10 000 за първо, второ и трето място.

Гросмайстор Сарана стана 12-ият различен руснак, който печели европейската титла по шахмат в 23-годишната история на първенството. Това обаче почти сигурно беше последният турнир на Стария континент с участието на състезатели от Русия, понеже националната федерация реши да напусне европейския шахматен съюз (ECU) и да стане член на азиатската федерация (ACF), считано от 1 май 2023 г.

Преместването на руския спорт от Европа към Азия с цел избягването на санкциите за участие в международни първенства започна официално и първата стъпка направи федерацията по шахмат на Русия (ФШР).

На европейското в Сърбия тази година участваха и 16 български състезатели, включително две жени. Най-силно от националния ни отбор се представи гросмайстор Иван Чепаринов, който зае 31-во място в крайното класиране със 7,5 т. В Топ 200 сред общо 484 участници от нашите шахматисти се наредиха още Цветан Стоянов (6,5 т., 115-и), Мартин Петров (6,5 т., 129-и) и Момчил Петков (6 т., 158-и).

Българската топ състезателка при дамите в момента Нургюл Салимова събра 4 т. в първите 7 кръга, но заради вирусно заболяване не успя да довърши участието си в турнира и се нареди на 380-а позиция във финалното подреждане. 19-годишната шахматистка от Крепча все още не е напълно здрава и е под въпрос за европейското първенство за жени в Петровац (Черна гора, 17-30 март).

От представителките на нежния пол на откритото Евро `23 най-добър резултат постигнаха полякинята Йоланта Завадзка и румънката Ирина Булмага - по 6,5 т., които им отредиха съответно 138-o и 141-во място в общото класиране. Втората българка - Белослава Кръстева, завърши на 370-а позиция с 4,5 т.

Със същия актив приключи и един от доайените в българския отбор - Боил Банов (51 г.). Бившият министър на културата постигна 2 победи и 5 ремита в 11-те партии и зае 366-о място.

Министърът на културата в третото правителство на ГЕРБ (2017-2021) - Боил Банов, ще бъде част от националния отбор на България по шахмат за европейското индивидуално първенство във Върнячка баня (Сърбия, 2-14 март).
За първи път след 2020 г. българският шахмат излъчи своите републикански шампиони. Титлите на завършилите днес в София индивидуални първенства за мъже и за жени спечелиха двама гросмайстори - Кирил Георгиев и Виктория Радева.

Още по темата