Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алла - президент

Критиката на певицата към войната взриви руските социални медии, хвалят я чак във Великобритания

20 Септ. 2022
Алла Пугачова

Музикантите от британското синт-поп дуо Pet Shop Boys изразиха възхищение от гражданската позиция на певицата Алла Пугачова и я нарекоха легендарна руска суперзвезда. В своя общ акаунт в социалната мрежа Туитър Нийл Тенант и Крис Лоу пишат: „Адмирираме куража и честността на легендарната руска суперзвезда Алла Пугачова, която осъди войната на Владимир Путин в Украйна, казвайки, че тя е превърнала Русия в аутсайдер“. 

На 18 септември 73-годишната Пугачова публикува в Инстаграм искането си Министерството на правосъдието на Русия да я впише в регистъра на "чуждестранните агенти". Тя направи това два дни след като в този списък беше включен съпругът й – хумористът и доскорошен тв водещ Максим Галкин, който открито критикува политиката на Кремъл и подкрепя Украйна. Властите обвиняват комика, че развива политическа дейност, за което получава финансиране от Украйна.

Публикацията на британските музиканти е последвана от стотици коментари. „Ние, руските протестиращи, всички й се възхищаваме. Уважавам само онези руски знаменитости, които рискуват положението си, но запазват съвестта си“,

 

„Пугачова е по-смела от целия Запад.

 

Тя открито подкрепи съперника на Путин на изборите през 2012 г.“, са само два от тях. Разбира се, има и критични мнения. „Тя можеше да покаже смелост още преди 10 години. Може би ако повече големи артисти го бяха направили по-рано, войната нямаше да започне“, смята потребител. Друг пък нарича певицата „майката на руската гей общност“ и „параван на известен гей мъж, който се страхува да излезе на светло“.

Изявлението на Алла Пугачова предизвика истински взрив в руските социални медии. "Началото на края на режима на Путин", "Алла за президент", "Милиони алени рози срещу силата на злото", „Най-доброто й изпълнение от много години насам“: критиката на Алла Пугачова срещу войната на Русия в Украйна предизвика стотици хиляди реакции, пише Deutsche Welle. Политологът Аббас Галямов, който в недалечно минало е писал речите на президента Путин, определя изразената позиция от Пугачова като "звучен шамар за Кремъл". Галямов припомня, че тя е сред известните личности в Русия, за които в обществото цари пълен консенсус, и че нейното изненадващо решение да заеме позиция по политическа тема може да накара обществото да си каже: "Край, стига вече", което е много опасно за властта.

Само за няколко часа в Инстаграм, където Алла Борисовна има 3,4 милиона последователи, думите й получиха повече от половин милион харесвания. Отношение вземат не само обикновени потребители на социалните мрежи, а и политици, артисти, известни общественици. 
Адвокатът и правозащитник Павел Чиков е написал, че Алла Пугачова се е застъпила за свободата на словото и се е обявила срещу репресиите и войната. Опозиционният политик Дмитрий Гудков пита риторично в Тутиър: "Кой е Путин ли? Дребен политически деятел от времето на Алла Пугачова". (Подобни шеги има още от времената на СССР и за предшествениците му Брежнев, Андропов, Черненко.) Депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург Максим Резник изразява мнение, че "бунтът на Пугачова ще доведе до падането на режима", а руският икономист проф. Максим Миронов заявява в Туитър, че Алла Борисовна е

 

неговата кандидатка за руските президентски избори през 2024 г.

 

На подобна позиция е и политологът Станислав Белковский, според когото Алла Пугачова де факто се е превърнала в лидер на антивоенно настроената част от руското общество.

Съветникът на шефа на канцеларията на украинския президент Алексей Арестович коментира в профила си във Фейсбук, че бунтът на Пугачова срещу системата Путин "подкопава легитимността на водещата митология на режима на Путин, подкопава основния разказ, който оправдава тази война, той е взрив насред онези руски граждани, които са основата на легитимирането на режима на Путин. Това е началото на края на този режим"…

Междувременно беше съобщено, че певицата Алла Пугачоа ще бъде проверявана за дискредитация на руската армия заради публикацията й с молба да бъде призната за чуждестранен агент. В канала „Внимание, новини“ в социалната мрежа Telegram се появи информация, че към прокуратурата се е обърнала жителка на Подмосковието, в чието заявление се твърди, че в постинга на Пугачова няма основания да й бъде присвоен статут на „чужд агент“, но в него се съдържат оскърбления по отношение на Въоръжените сили на Русия. Ето защо тя се е обърнала към правоприлагащите органи с искането да се провери изпълнителката за незаконна дейност, получаваща „чуждестранна подкрепа“, и за публични действия, насочени към дискредитиране на руската армия. Жената най-вероятно визира думите на Алла Борисовна за „прекратяване на гибелта на нашите момчета в името на илюзорни цели, които превръщат нашата страна в аутсайдер и усложняват живота на сънародниците ни”.

По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Кремъл отказва да коментира изявлението на Алла Пугачова в социалните мрежи, в което тя моли да бъде призната за чужд агент.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?