Медия без
политическа реклама

50% от книгите в Русия под угроза от изземване за гей-пропаганда

Цялото творчество на Виктор Пелевин, биографията на Чайковски и много други са в зоната на риска, алармират издатели

20 Ноем. 2022
Кои книги ще могат да "минат" пред закона и кои - не, засега не е ясно.
АГН Москва
Кои книги ще могат да "минат" пред закона и кои - не, засега не е ясно.

До 50% от заглавията на руския книжен пазар са заплашени от изчезване заради размитите формулировки на ключови понятия в законодателните инициативи, свързани с ограничаването и демонстрацията на ЛГБТ (лесбийки, гейове, би- и транссексуални) и педофилията, алармират издатели в страната. Това съобщава агенция РБК, позовавайки се на Олег Новиков, президент на една от най-големите издателски групи в Русия – „Ексмо-АСТ“. По думите му в зоната на риска от изземване попада цялото творчество на писателя Виктор Пелевин, биографията на композитора Пьотр Илич Чайковски и „много други“.

Два законопроекта за забрана на пропагандата на нетрадиционните сексуални отношения бяха внесени в Държавната дума на 20 октомври и бяха приети на първо четене седмица по-късно. Инициативата предполага пълна забрана на пропагандата им в медии, филми, книги, Интернет, аудио-визуалните услуги, рекламата. Поправките въвеждат глоби за разпространяване на информация, „способна да предизвиква желание за смяна на пола“, както и „оправдаваща педофилията или формулирането й като привлекателна“.

От какво се опасяват издателите? Олег Новиков изтъква че основният проблем е прекалено общият характер на формулировките и отсъствието в законодателството на определения, разкриващо съдържанието на използваните в законопроекта понятия. Ставало дума преди всичко за понятията „пропаганда“ и „демонстриране“.

Аналогични опасения в разговора с РБК изразява и генералният директор на издателската групировка „Алпина“ Алексей Илин. По правило ЛГБТ-темата не е основна в книгите и „върви без какъвто и да било знак плюс или минус“, обяснява той. Не съществуват книги, които да призовават към смяна на сексуалната ориентация или пола. А при отсъствието на конкретни примери „кое може и кое не бива“, сега е невъзможно да се разбере кои от публикуваните книги биха попаднали под забраната, коментира Илин. „За нас е непонятно, например, ако в книгата има положителен герой гей или се изследват хомосексуални отношения в животинския свят и това по никакъв начин не се поощрява или осъжда, ще бъде ли смятано то за нарушение на закона“, чуди се издателят.

Досега руското законодателство предвиждаше наказание само за пропагандирането на ЛГБТ сред непълнолетните. Според новите законодателни предложения ще бъде увеличен максималният размер на глобата за пропаганда на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред децата. За физически лица те ще бъдат от 100 000 до 200 000 рубли (1500-3000 евро), за длъжностни – от 200 000 до 400 000 рубли (3000-6000 евро), а за юридически – от 1 000 000 до 2 000 000 рубли (приблизително 16 000-32 000 евро). За пропаганда в Интернет и средствата за масово осведомяване глобите ще бъдат още по-големи: до 400 000 рубли за граждани, до 800 000 за длъжностни лица и до 5 милиона рубли за юридически. Текстът на поправките предполага, че под ограничения попада не само пропагандата, но и демонстрацията на ЛГБТ отношения. Малко по-ниски са глобите, които депутатите предлагат за пропаганда сред възрастните. Чуждите граждани пък в такива случаи ще бъдат „въдворявани извън страната“, ако законопроектът бъде приет.

Последвайте ни и в google news бутон