Медия без
политическа реклама

40 щастливи пътешествия до места, където гостът е бог

​​​​​​​Не просто книга, а начин на живот

Гръцко синьо. Пътеводител в близкото и непознатото“, Анита Димитрова

издателство „Сиела“

Има книги – сувенири, толкова красиви и също толкова безполезни. Има пътеводители, наръчници, учебници и ръководства, които ще те научат как да направиш каквото искаш, но тъй хладно написани, че може да си загубиш желанието.

А тази книга е искрящо красива от корицата през фотографиите до последната дума. Фактите в нея примамват, показват колко достъпно и постижимо е …. (всеки да си попълни онова, на което той лично кълве: красота, удобство, история, питиета, храна, гледки, приключения, интересни хора, възможност за усамотение или фиеста до зори). Такова удоволствие е да пътуваш в ума си, докато разлистваш страница след страница, че преживяването напомня за първия миг на прелюбодейство, когато си още тук, но не съвсем, още си обикновен, но вече и полуомагьосан, все още неразочарован, неогорчен от нищо, с бледа кожа и изпълнен с мечти.

С една дума: Гърция. В най-добрата ѝ светлина; с всички нейни особености, кътчета за откриване, предупреждения кое ще е добре да избегнете и какво непременно трябва да вкусите. По сезони, по източни и западни ветрове, по цветове на пясъка и по местни специалитети. Пътеводител, в който разказвачът лично е опитал всичко, което ще препоръча; но няма да изпусне нито грам лична информация за себе си и своя личен живот – което си е доста хитра политика за събуждане на внимание и привличане.

Обективно, това е много лично изживяване: да си намечтаеш почивката, да планираш приключението, да решиш дали да поемеш рискове или пък да играеш на сигурно, с гарантирано удоволствие във всички аспекти на отпускарския живот. Понеже дните ни на този свят са преброени, а щастливите мигове за почивка и удоволствия са твърде малка част от общата сума и не можем да си позволим да ги пропилеем.

Дестинациите звучат като заклинание: Пелопонес, Нафплио, Мани, Монемвасия, Елафонисос, Крит, Китира, Сифнос, Аморгос, Кимолос, Патмос, Липси… От където и да започнем съдържанието, имената са като броилка от предстоящото на всички нас щастливо детство, и няма начин да не дойде и нашият ред да влезем в играта. Познато и непознато се преплитат, зад всеки ъгъл ни очаква нещо невиждано досега, предишните ни пътешествия са били само подготовка за бъдещи срещи с вълнуващи хора, места и неща. Кастри, Кукулейка и Микро; от Кукунариес до Лалария; Родакино, Ахерунес, Маратокамбос, Агия Параскеви и Трулос; безброй имена за пеене и вкусване.

Поезията на узото и теоремата на виното; литературни образци, митични музикални идоли и кинозвезди; занаяти, изпипани до висотата на съвършено изкуство и архитектурни перли, запазили спомена за историческите превратности; от Паксос до Антипаксос, всичко най-красиво ни очаква по гръцките крайбрежия и в преработената и допълнена книга на Анита Димитрова.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?