Медия без
политическа реклама

Властите ще осигуряват маски на избирателите пред секциите

Това обаче не отменя задължението на гражданите да имат собствени такива

18 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Шест седмици преди парламентарните избори, насрочени за 4 април, здравните власти най-накрая публикуваха дългоочакваните указания с противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват от участниците в изборния процес.

В документа (може да бъде намерен тук) се подчертава, че указанията са разработени в съответствие с основните мерки, въведени в страната, както и въз основа на опита от избори в условията на пандемия, проведени в други страни-членки на ЕС.

От ключово значение, подчертава се в инструкцията, е спазването на вече познатите мерки: 1) правилно носене на защитна маска за лице, която трябва да покрива изцяло носа и устата (от основата на носа до брадичката); 2) спазване на физическа дистанция от поне 1.5 метра; 3) периодична дезинфекция на ръцете.

ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ

В сградите, където са разположени избирателните секции, трябва да се обособят отделни входни и изходни коридори. Ако липсва такава възможност, трябва да се обособят коридори за еднопосочно придвижване на избирателите и останалите участници в изборния процес чрез маркировка и ограничители.

Гражданите, които ще гласуват, задължително трябва да носят защитна маска за лице, която да покрива носа и устата. В същото време, в указанията изрично е записано: „Ако избирателят няма защитна маска за лице, следва да му бъде предоставена на входа на сградата, в която се помещава избирателната секция.”

От властите се очаква да създадат организация, която да не позволява струпване на хора пред секциите. Трябва да се спазва обичайната физическа дистанция от 1.5 метра, а ръцете да се дезинфекцират преди влизане в сградата. За тази цел ще се поставя дезинфектант на входа.

За да бъдат идентифицирани от избирателната комисия, гражданите трябва за кратко да свалят маската си, като спазват дистанция от членовете на комисията. Физическият контакт трябва да се избягва. Ако решат да използват машина за гласуване, избирателите първо трябва да почистят ръцете си с дезинфектант, какъвто трябва да има осигурен непосредствено до устройството.

ЗА ИЗБОРНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

На членовете на избирателните комисии ще се мери температурата с безконтактни термометри. Онези, при които се отчита повишена температура или признаци на респираторни заболявания, ще бъдат връщани от секциите. Същото се отнася и за останалите участници в изборния процес – кандидати, наблюдатели, застъпници, представители на партии и коалиции, журналисти и др.

На всички, които са въвлечени в провеждането на вота, трябва да се осигурят защитни маски и ръкавици. Те трябва да бъдат носени през цялото време, освен при консумация на храни или напитки. Препоръчва се редовно измиване на ръцете, ползване на дезинфектанти и ограничаване на директните контакти. Ако някой покаже симптоми на заболяване по време на изборите, трябва да бъде изолиран в обособено за целта помещение до пристигането на медицински екип.

МОБИЛНИТЕ СЕКЦИИ

Членовете на подвижните секции, които ще обслужват гражданите, поставени под карантина или в изолация, ще носят защитни костюми, ръкавици и маски. Ако решат, ще имат възможността предварително да се ваксинират.

От избирателите се очаква да са снабдени с маски, които да свалят за кратко, за да бъдат идентифицирани преди да гласуват. По възможност трябва да използват собствени химикалки, за да се разпишат в избирателния списък.

ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

Препоръчва се предизборните мероприятия да се провеждат на открито, като се спазва дистанция и се използват защитни средства. Ако събитията са на закрито, тогава трябва да се съблюдават актуалните ограничения, наложени от здравния министър. Броят на участниците в мероприятията трябва да се регулира и по възможност продължителността им да се намалява.

Съветът на властите е да се избягва кампания от врата до врата. Такава обаче не се забранява, а се препоръчва провеждането й да става при спазване на защитните мерки и ограниченията.

Последвайте ни и в google news бутон