Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пристигнаха първите 2593 флакона Remdesivir от поръчката от ЕС

29 Окт. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТРОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

България е получила очакваната първа доставка на 2500 флакона Remdesivir, поръчани по линия на общите доставки на ниво ЕС. Пристигналото количество е малко по-голямо  - 2593 флакона, като те ще бъдат разпределени между всичките регионални здравни инспкции в страната. Първи количества в 16,30 ч. днес ще получат РЗИ-тата в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, по-късно през деня ще бъдат доставени и флаконите за останалите 23 РЗИ-а. Страна по доставката е държавната фирма "БулБио-НЦЗПБ", определена за държавен дистрибутор на лекарствени продукти. Средствата за закупуване на тези количества бяха отпуснати в средата на октомври от МС и възлизат на 2,1 млн. лв. с ДДС. 

Практака от Remdesivir пристига на фона на притеснения за наличните количества от лекарствения продукт, който се използва при средни и тежки случаи на коронавирусната инфекция. Преди дни главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че по болниците има разпределени общо 3000 флакона, а България очаква да получи по линия на общите достави от ЕС 2500 флакона. Кунчев обясни, че за лечението на един пациент с усложнения са необходими 5-10 флакона. При минимална доза от 5 флакона на болен това е равносилно на 1100 курса на лечение.

"СЕГА" припомня: 

На заседанието си в сряда Министерският съвет включи нови условия в договора, който здравно министерство ще подпише с компанията Gilead Sciences Ireland UC -  притежател на разрешението за употреба. В документа са добавени крайни срокове за изпълнение и допълнителни изисквания за качество. Gilead Sciences Ireland UC е компанията, с която Европейската комисия сключи рамкови договори за доставки на ниво ЕС, като България се присъедини към страните, подписали споразумението. От здравно министерство коментираха пред "Сега", че няма конкретно възникнал проблем със срокове и качество на доставките, а само се правят технически допълнения в текста на договора, така че двете страни да могат да го подпишат. 

Подготвяният договор с Gilead Sciences Ireland UC е за допълнителни 30 000 флакона, които да покрият нуждите до март. Количествата са определени след анализ на заявките на самите лечебни заведения. Финансовият ресурс за доставките до края на годината - 4 860 000 лв., бяха осигурени миналата седмица с решение на кабинета, през 2021 г. ще бъдат отпуснати други 19,4 млн. лв. МС не обяви разбивка на количествата, но според съобщените цени на медикамента - 810 лв. с ДДС за един флакон, излиза, че до края на годината страната ни очаква да получи 6000 флакона извън обявените за налични 5500. 

НА НИВО ЕС

Рамковото споразумение с Gilead за осигуряването на медикамента на ниво ЕС е за до 500 000 курса на лечение. Това споразумение е подписано от 36 държави. При по-голямо търсене от наличните дози разпределението ще се прави на база коефициент, разработен съвместно с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). "Този коефициент отчита например броя на хоспитализациите и броя на случаите на COVID-19 във всяка държава през последните 7 дни. След това държавите могат да изберат да закупят или не предоставените им флакони. Флаконите, които не са поискани от държавите, ще бъдат предоставени отново на другите", обясняват от ЕК. Оттам изтъкнаха, че ситуацията ще бъде динамична и статистиката ще бъде наблюдавана постоянно, така че да се осигурят необходимите медикаменти за държави, които спешно се нуждаят от тях. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?