Медия без
политическа реклама

Празнична добра новина - без жертви от ковид на Гергьовден

07 Май 2022
БГНЕС

Няма нито един починал с коронавирус за последното денонощие в страната, показват данните от Единния информационен портал. Новите случаи са 156. При направени 2724 теста на Гергьовден положителните проби са 5,72%. Въпреки че данните от почивните дни невинаги са пълни, все пак новината е радостна - в последните две години дни без жертви на опасния вирус почти нямаше.

Общият брой на официално преборилите заразата у нас достигна 989 029 души. За последното денонощие в болници са постъпили 11 души. Общият брой на хоспитализираните е 752. В интензивни отделения остават 78. 

Поетапното облекчаване на мерките у нас започна на 24 февруари. Месец и половина по-късно процентът на новите регистрирани случаи се запазва нисък. Прогнозата на лекари и математици е оптимистична - дори за есента, когато в последните две години отчитахме пик. И все пак страната ни остава на едно от челните места по смъртност спрямо броя население в света. До момента жертвите на заразата у нас за малко повече от две години са близо 37 хиляди.

Коронавирусът ни е съкратил живота - в буквалния смисъл. Продължителността на живот на българите и без друго е много ниска, но заради Ковид -19 е намаляла още, при това с цели 2. години, което е рекорд за ЕС.  Това показва изследване на Евростат.

Изчисленията на математиците показат, че през инфекцията вече са преминали между 4 и 5 милона българи. "България е от държавите, които имаха най-много преболедували и починали, поради което ние ще имаме най-дълъг период, в който, при отсъствие на някакви нови радикални варианти, да не се притесняваме", обясни Лъчезар Томов, цитиран от Нова тв.

На този фон обаче съвсем намаляха и поставяните дози ваксини - за денонощие те са 124, а за седемдневен период - 3 813. В кабинета за имунизация на Александровска болница поставят около 100 дози седмично. "Хора, които се колебаят, сега е моментът да вземат своето позитивно решение и да осигурят себе си и близките си. Омикронът протича по-леко, но за някои хора той продължава да бъде фатален и да губим човешки животи", смята д-р Васил Михайлов. Данните за 4-та доза остават противоречиви, казват още медици. "Тя гарантира околко месец, месец и половина по-високи антитела и не чак толкова добре изразен клетъчен имунен отговор. В Израел се установи, че четвъртата доза няма, за съжаление, този силен бустерен ефект, който има при третата", посочи д-р Михайлов. И все пак, ако бъде разрешена у нас, тя е препоръчителна за хора над 65 години, уточнява той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата