Quantcast
Кипър премахва безплатните тестове, за да стимулира ваксинацията | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Кипър премахва безплатните тестове, за да стимулира ваксинацията

В същото време се увеличават местата, за които задължително се изисква тест
769
 ЕПА/БГНЕС

От днес правителството в Кипър премахва масовото безплатно тестване за коронавирус в нов опит да засили ваксинацията, предава БНР. В същото време се увеличават местата, където задължително се изисква тест като част от "безопасния пропуск". 

Така бързите тестове, предоставяни досега безплатно от здравното министерство, стават за сметка на гражданите. Максималната цена на теста е 10 евро. Досега правителството е платило 26 милиона евро за бързи тестове. Само за последните две седмици в Кипър са направени близо 885 хиляди бързи теста, колкото е цялото му население. В събота, когато беше последният "безплатен" ден, са били извършени над 94 хиляди бързи теста. Безплатното тестване остава в сила само за 6 групи от населението, като непълнолетни или хора, които по различни медицински причини не могат да се ваксинират.

"Държавата предоставя безплатно ваксина за всички граждани и, след като имат възможност да се ваксинират, те няма да се нуждаят от бързи тестове. Но тъй като те самите са решили да не получат ваксината, смятаме, че е тяхно задължение да платят бързите тестове", обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас в събота.

Неваксинираните вече трябва да плащат от джоба си за тест 2 пъти седмично, за да получат "безопасен пропуск" ("SafePass"). От днес този сертификат, който удостоверява ваксинация, преболедуване на вируса или 72-часов тест, е задължителен за достъп до всички места на закрито и открито, където могат да се събират повече от 10 души.

Още

Корнелия Нинова призна, че не е ваксинирана

24.10.2021

Обновена

8290
Кацаров: До 10-15 дни може да се наложи да търсим помощ отвън

23.10.2021

Обновена

24589
Пандемията ще спре само при пълна ваксинация

19.10.2021

3911