Quantcast
Ад в Индия: Просете, крадете, но намерете кислород | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Ад в Индия: Просете, крадете, но намерете кислород

Тройни мутации на вируса, 3-дневно чакане за тест, "кислородни влакове" - най-голямата демокрация на света се бори с COVID цунами
Обновена
6 529
 ЕПА/БГНЕС
Погребалните клади не смогват с кремацията на починалите.

"Просете, търсете назаем, крадете, но намерете кислород. Не можем да оставим хората да умират". Този безпрецедентен призив отправи Върховният съд в индийската столица Делхи (изразът "просете, търсете назаем, крадете" означава да се направи всичко необходимо за осигуряването на нещо - б.р.). Висшите магистрати на най-голямата демокрация в света се намесиха в невероятната криза, сполетяла страната в последните седмици, по настояване на властите в няколко щата и редица болници, които поискаха помощ срещу бездействието на кабинета на Нарендра Моди. Днес изслушванията в съда продължават по жалби на нови и нови лечебни заведения. "Това не е вълна, а цунами", предупредиха съдиите и разпоредиха болниците да се поставят под допълнителна охрана поради опасност от метежи и напрежение сред близките на пациентите.

Призивът вече е закъснял - в петък вечерта стана ясно, че най-малко 20 заразени в критично състояние в една от болниците в Джайпур са починали заради недостиг на кислород. Тази сутрин болницата съобщи, че има кислород за още само 45 минути и търси спешна помощ от правителството. Хиляди здравни заведения и семейства молят за кислород и чрез социалните мрежи. Агенциите предават в реално време движението на танкерите с кислород в страната. В Амритсар избухна скандал между болница, в която поради липса на кислород починаха петима пациенти, и местните власти, които твърдят, че не са знаели за недостига. След като съдът настоя, властите в Делхи дадоха уверение, че тази нощ няма да има болница без кислород в столицата.

Вчерашният ден е третият, в който новите случаи в Индия надхвърлят 300 000 за 24 часа, като отново бе отбелязан черен рекорд - 346 786 новопотвърдени заразени и 2624 жертви. Така само за три дни активните случаи в страната се увеличиха с повече от 1 милион. Част от крематориумите затвориха заради претоварване. Заради изключително острото развитие на пандемията от последните дни светът започва да изолира Индия - редица страни прекратиха гражданските полети до страната, десетки студенти останаха блокирани, след като Канада спря за 30 дни приемането на полети от Индия и Пакистан. Нашето Външно министерство също призова намиращите се в Индия българи да напуснат.

Големият проблем са доставките на кислород - на много места властите не се подготвиха за повишения натиск към болниците, а течният кислород изисква специални условия на превоз. Сега кислород се пренася през стотици километри с влакове, празни контейнери се транспортират и с военни самолети, а след това заредени се връщат по земя. Индустрията на Индия има достатъчно капацитет, за да осигури нуждите на страната. Някои местни власти обаче ограничиха "износа" към други щати, което донякъде е причина за кризата в Делхи - в сряда столицата е получила само 177 тона кислород при обичайни 378 тона.

Никой не знае със сигурност какво предизвика внезапно надигналата се нова вълна, както не бе съвсем ясно и какво пазеше Индия досега от тежки епизоди на пандемията, коментират експерти. Началото на годината е сезонът на сватбите в Индия, тази година се провежда и многомилионният религиозен празник Кумбх Мела, така че струпванията на хиляди и милиони хора на едно място наляха масло в огъня. Напоследък противоепидемичните мерки в страната бяха съвсем разпуснати, като премиерът Нарендра Моди провежда предизборни прояви, на които демонстративно не носи маска, както и хилядите му привърженици. Смята се и че в момента в страната циркулират много по-заразни варианти на вируса, като след двойната мутация вече се говори и за нова, тройна мутация, засега с неясни способности.

Досега втората по население държава на планетата бе по-скоро феномен в хода на пандемията с това, че изглеждаше неподвластна на вируса. Смъртността от COVID-19 в Индия досега беше подчертано по-ниска в сравнение с много други страни (като скритата смъртност е само донякъде обяснение). Очакваната катастрофа в гигантските гета така и не се случи. През февруари все по-често управляващите започнаха да се хвалят, че страната е сложила край на пандемията. Допълнителни изследвания показваха, че някои части са придобили стаден имунитет - в Делхи например бе установено, че 56% от хората имат антитела срещу коронавирус, което означава, че 10 млн. са прекарали заразата. Някои медици съобщиха, че забелязват необичайно нисък вирусен товар у пациентите си в Индия, като една хипотеза за това е предпочитанието за естествена вентилация на помещенията.

Всички тези факти на надеждата се преобърнаха в последните дни. Провалът с недостига на кислород може да коства хиляди животи. Премиерът Моди се въздържа да обяви нов локдаун, защото предният беше катастрофален и според някои оценки предизвика повече смърт от пандемията, но вече са забелязва ново преселение на мигранти към родните им места, с което циркулацията на вируса съвсем може да излезе от контрол.

Ето някои развития на ситуацията от последните часове:

- в Западен Бенгал е изолирана тройна мутация на вируса, съобщава "Хинду". Към момента тази информация не е потвърдена, но съседните правителства затвориха границите си към щата и въведоха 14-дневна карантина и негативен тест за влизащите през три КПП-та на границата с щата Одиша;

- индийските железници пуснаха извънредни "кислородни експреси" за превоз на течен кислород и кислородни цилиндри в цялата страна. Тези влакове уж се движат по зелени коридори, които осигуряват бърз достъп до най-засегнатите райони на Индия, но вече предизвикаха критики, че това е само пиар пушилка, тъй като един от "експресите" пътува няколко часа по-дълго от обичайното си разписание. След като Върховният съд задължи централните власти да намерят начин да доставят кислород, оттам докладваха, че са осигурили 480 тона кислород, за да обезпечат болниците в столицата Делхи за няколко часа. Днес кислороден експрес пристигна и в Насик в Махаращра, един от най-засегнатите градове в настоящата вълна;

- опашките пред центровете за тестване в Делхи започват от 4 часа сутринта, като някои чакат по два-три дни. По-лесен е достъпът до тестване в частните клиники, някои от които вече работят по 24 часа в денонощието;

- делът на по-заразния британски вариант на вируса рязко се покачва, показва секвенирането на проби от столицата. През втората седмица на март британският вариант е изолиран при 28% от пробите, докато миналата седмица вече всяка втора проба показва наличието му, съобщава националният център за контрол на заболяванията.

Ключови думи:

Индия, COVID-19

Още

Само 2 области у нас останаха без коронавирус

31.07.2021

1952
Най-известните гръцки острови се върнаха в червената зона

30.07.2021

Обновена

4645
Вариантът Делта вече доминира в България

30.07.2021

Обновена

726