Медия без
политическа реклама

Понижаване с 1 градус в дома спестява 6% от сметката за ток

Бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора намалява консумираната енергия

07 Окт. 2022
Илияна Кирилова

С бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора на парното можем да намалим сметките си за отопление през зимата, съветват от "Активни потребители".

През студените месеци проветряването на помещенията чрез леко открехване на прозореца води до големи загуби на топлина, оттам на енергия и покачване на сметките. Най-добре е проветряването да става при широко отворен прозорец и за кратко време - до 2 минути. Препоръчително е по време на това проветряване да спираме отоплителните уреди.

Когато ни няма вкъщи, е добре да настройваме климатиците или радиаторите на централното отопление на доста по-ниска температура, за да не хабим топлинна енергия.

Съвременните климатици позволяват програмиране и дистанционно управление на режима на работа. Това позволява отопляването на дома да започне около 20 минути преди прибиране, което е достатъчно да се постигне необходимата температура за комфорта ни, казват експертите. Те съветват в жилищата да се поддържа температура, не по-висока от 20-21 градуса, а по-зиморничавите да се обличат с по-топли дрехи. Само 1 градус понижение на температурата ни спестява 6% от консумираната енергия, показват сметките.

Не се стремете да поддържате еднаква температура във всички стаи през сезона, така не пестите енергия, съветват още експертите. Грешка е с един радиатор да се отопляват няколко помещения - така той консумира по-големи количества енергия.

Електрическите сушилни и миялните машини са "енергийните вампири" в дома, затова може да се ползват по-пестеливо. За икономия на ток от пералнята, с подходящи перилни препарати, може да пере ефикасно и на по-ниски температури на водата.

Старо правило е електрическият бойлер да се пуска да загрява водата основно през нощта, когато тарифата е по-евтина. Ако някой тепърва реши да купува електроуреди, да се ориентира към тези с най-висока енергийна ефективност. Може да са по-скъпи, но пък консумират по-малко ток и оттам и разходите на домакинствата ще паднат.

Друг трик за икономия на енергия е да се залепи фолио зад радиатора, което да отразява топлината към помещението, вместо тя да се губи във външната стена. Не поставяйте допълнителни мебели и декорации пред радиаторите - те пречат на топлообмена в помещението и увеличават консумацията на топлинна енергия.

Ключови думи:

спести, сметки, ток, парно

Още по темата