Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как да проверим имаме ли неплатени глоби, такси и данъци

Отскоро видими онлайн са и санкциите за неправилно паркиране в София

16 Септ. 2022

Националната агенция по приходите от години дава възможност на нейния сайт да се правят проверки за задължения, свързани с данъците върху доходите и осигуровките, като условието е данъкоплатците да посочат, издаден преди това от данъчните служби Персонален идентификационен код - ПИК, или квалифициран електронен подпис - КЕП.

За някои общини НАП осигурява възможност да се прави проверка и на задължения за местни данъци и такси по данни от общинските администрации, а също така и за плащане на тези задължения чрез платформата ePay. Общински администрации, към които може да се извърши плащане през услугата към настоящия момент, са: Столична, Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив. За целта освен ПИК или КЕП може да се ползва и т.нар. ПИН код, който се предоставя от отделите Общински приходи на тези общини. 

Съвсем отскоро може да се правят провери и за наложени глоби за неправилно паркиране в София. Новата електронна услуга е осигурена със съвместните усилия на Столична община, Центъра на градска мобилност и "Информационно обслужване". Проверката с ПИК, КЕП или ПИН става на уеб страницата на НАП, на която се показват и дължимите в София местни данъци и такси.

Глобите, наложени от ЦГМ за неправилно паркиране, могат да се видят веднага от собствениците на автомобили в общинската данъчна система още в деня на нарушението. От Столична община посочват, че това улеснение се прави, защото редовно нарушители се оправдават, че са жертви на ЦГМ или не разбрали, че са в нарушение.

Инспекторите ще налагат санкции, след като номерът на неправилно паркирания автомобил бъде сниман и електронно разпознат. Няма ръчно въвеждане на данните на колата, така че да се избегне възможност за човешка грешка, посочват от ЦГМ. Плащането на глобите може да става онлайн през сайта на Столична община чрез банкови и други финансови институции.

Над 30 000 глоби за неправилно паркиране в столицата е наложил Центърът за градска мобилност (ЦГМ) за първите 6 месеца на тази година. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?