Quantcast

Медия без
политическа реклама

От днес може да се плащат местните данъци и такси в София

23 Яну. 2023
Pixabay

Данъчната кампания в София започва. От днес местните данъци и такси може да се плащат на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници. Вече е налична и възможността за плащане онлайн, съобщават от Столичната община.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2023 г., при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, припомнят от дирекция "Общински приходи".

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през изминалите няколко години.

От 6 януари в София вече може да се плаща данък МПС за 2023 г. Само за първата седмица от кампанията са платени 1,5 млн. лв. от 11 500 данъкоплатци. През цялата минала 2022 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112,1 млн. лв., от които 65 млн. лв. са от физически лица.

122,7 млн. лв. са внесени в хазната на София през м.г. като данък недвижими имоти. От тези средства 61,5 млн. лв. са платени от физически лица - собственици на имоти.

Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са:

- данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

- такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Възможност за внасяне на местните данъци и такси има през портала на Столична община:  https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf  Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Печатането на данъчните съобщения ще започне през втората половина на февруари, уточниха от "Общински приходи". Те ще бъдат разпращани от края на февруари до тези собственици, които предпочитат да получат хартиени съобщения, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?