Медия без
политическа реклама

Чистите прозорци и лампи намаляват сметките за ток

Умното пране и готвене свиват разхода на електроенергия

Много български домакинства са "енергийно бедни" - т.е. имат затруднения да плащат сметките си за ток и отопление. Истината е, че и бедни, и богати могат да намалят тези разходи, което има и "зелен ефект"  - ще са необходими по-малко енергийни ресурси. Първото, което можем да направим, е да използваме домакинските уреди по-рационално, твърдят експертите на природозащитната организация WWF и дават "рецептата" за това:


   

  Използването на пералнята на ниски градуси пести ток.  Загряването на водата "гълта"  90% от изразходваната от уреда енергия.

  Настройването на бойлера на оптималните 50-55°С намалява разхода на електроенергия. Промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% електрически ресурс.

  Водоспестяващи душови разпръскватели в банята и кухнята могат да намалят чувствително разхода на вода и енергия за затоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лв. двама души могат да спестят 12,5 м³ вода и до 400 кВтч електроенергия, равняващи се на около 100 лв. годишно.

  Разумното готвене също може да донесе икономии. Достатъчно е фурната да се изключва 10 минути преди храната да е готова, а котлонът - 5 минути по-рано. Ястието ще се доготви с остатъчната температура, а ще плащате сметки за 20% по-малко ток.

  Използвайте винаги капак. Ако ястието е похлупено при варене или печене, топлината не излита във въздуха и ще сготвите, харчейки до 30% по-малко електроенергия. 

  Никога не разполагайте хладилник или фризер в съседство с печка. И не слагайте охладителната техника на огрявани от слънцето места. Затоплянето на уреда означава, че ще му трябва допълнителна енергия за изстудяване. 

  Осветителните тела трябва редовно да се почистват. Замърсените крушки светят по-слабо и се налага да включвате повече лампи. Не забравяйте - нечистите прозорци пропускат по-малко светлина.

  Дори цветът на стените и на таваните има отношение към енергийната ефективност - тъмният интериор обикновено води до използване на повече осветление. Затова светлите тонове са за предпочитане.

  През зимата пускайте вечер щорите и завесите - това намалява с  6% разхода за отопление. А през деня пускайте слънчевата светлина да сгрява дома ви.

   

   

  Ключови думи:

  спести

  Още по темата