Медия без
политическа реклама

Стока, закупена по време на Черен петък, е с нормална гаранция

Етикетите задължително трябва да посочват старата и новата цена

11 Ноем. 2022
Pixabay

Само месец ни дели от традиционните Коледни пазарувания. Много търговци още в началото на ноември започнаха с промоции и обещания за големи предпразнични намаления, за черни петъци, черни седмици и дори черен месец. На фона на постоянното поскъпване на стоки и услуги, на очакване за икономически спад и несигурност за доходите, потребителите тази година трябва да бъдат още по-подготвени и организирани - от плановете какво да се купи до най-качествения и изгоден избор.

Внимателно четете етикетите

При сезонните разпродажби е особено важно да бъдем на „ти“ с етикетите и тяхната информация, съветват от "Активни потребители". Следете задължително дали за стоката е изписано какво е намалението - не само като процент, но и каква е старата и новата цена. Търговецът е длъжен да даде тази информация.

Най-добре е да се проследи цената на набелязаната стока преди Черния петък, за да не се окажете измамени. Защото дни преди намалението някои вдигат цените, за да излязат с по-големи намаления за деня.

Освен това търговецът е длъжен да посочи количеството, вида на стоката, съществените й характеристики, срока на годност и условията на съхраняването й и ако е необходимо, указания за употреба.

Гаранцията е две години

Продуктите, закупени с намаление на Черен петък, имат нормална гаранция. Ако телевизорът или хладилникът, купени на промоция например се повредят, имате право да поискате от продавача да ги ремонтира. Гаранцията за намалените стоки също е в рамките на 2 години, както и за всички останали продукти, купени от фирми в ЕС. При повреда трябва да се обърнете към продавача, който е задължен да ви съдейства и да го приведе в съответствие с договора за продажба в рамките на 30 дни.

14 дни за размисъл

От май тази година са в сила нови правила и задължения на търговците в Европейския съюз относно защита правата на потребителите. Според тях потребителите вече разполагат с повече време да върнат стоките - 14 дни, независимо дали са купени в магазин или поръчани онлайн. Срокът за отказ от договора започва да тече от получаване на стоката, а не от момента на сключване на договора.

Ако търговците искат потребителят да поеме разходите за връщане на стоките, те трябва предварително ясно да са обяснили това на потребителите. В противен случай търговците трябва да платят за връщането на стоките.

Отпада възможността за търговците безкрайно да удовлетворяват рекламациите с ремонт. Ако една стока се повреди три пъти и след всяка рекламация търговецът я поправя, то при поява на друг дефект потребителят ще може да развали договора и да си иска парите обратно.

При предявяване на рекламация задължително търговецът трябва издава на потребителя документ за това, както и се увеличават местата, където може потребителите да подадат рекламация, като вече това може да бъде направено във всички търговски обекти на продавача.

Защитени от скрити такси

Новите правила защитават в по-голяма степен потребителите от скрити такси при покупка по интернет. Търговецът не може да начислява такси за това, че се ползва платежно средство като кредитни или дебитни карти.

При пазаруване онлайн се уверете, че цената е коректно обявена. Ако пазарувате в евро или друга валута, направете сметката си предварително. Вижте в другите сайтове дали няма да намерите по-евтино телевизора или тостера, който сте си избрали. Имайте предвид, че може да платите такса за валутен превод. Проверете колко е таксата за доставка и има ли такава за опаковане например.

Още по темата