Медия без
политическа реклама

Ипотечен или жилищен кредит - кой е по-изгоден?

Банките са склонни да отпускат по-големи суми и по-дълъг погасителен срок, ако се ипотекира имотът, който се купува

05 Авг. 2022
Pixabay

Ипотечен или жилищен кредит - нерядко тези две понятия се отъждествяват. Малцина разбират, че разликата е в обезпечението, което се предоставя пред банката и по-точно в имота, който бива ипотекиран - дали вече е наличен имотът, или е този, който се закупува. В определени случаи е по-добре да финансирате проекта си с ипотечен кредит, в други - с жилищен, казват експертите от финансовата платформа "Моите пари".

Какви са разликите?

Ипотечен кредит се отпуска при ипотекиране на вече съществуващ имот. Ипотекираният имот, от своя страна, може да е жилищен или нежилищен. Този вид заеми в практиката се среща още и с наименованията "потребителски кредит с ипотека", "универсален ипотечен кредит", "ипотечен кредит за текущи нужди".

Докато при жилищния кредит за обезпечение служи жилищният имот, който се закупува.

И двата вида кредити могат да се използват за покупка на недвижим имот, но в този случай експертите от "Моите пари" дават лек превес на жилищния кредит. Защото при него може да се договори по-дълъг период на изплащане, а някои банки дават и по-ниски лихви за жилищен кредит в сравнение с класическия ипотечен. Освен това при този вид кредити младите семейства могат да се възползват от данъчно облекчение - приспадане от доходите на разходите за лихви за първите 100 000 лв. от главницата.

Класическият вид ипотечен кредит е по-подходящ, ако имате нужда от голяма сума за финансиране на значителен ремонт на някакво жилище, довършителни строително-монтажни работи, за преустройство, обзавеждане или придобиване на друг вид актив и дори за някакво бизнес начинание. Получената от банката сума за ипотекиран съществуващ недвижим имот може да се ползва за каквото пожелаете. Докато жилищният кредит се отпуска с конкретна цел - за закупуване на конкретен имот и банката има ангажимента да преведе сумата директно на продавача на имота. 

Условия

Съществени разлики в изискванията за получаване на ипотечен или жилищен кредит няма. Все пак банките са по-склонни да дават разрешаване на ипотечните кредити за покупка на жилище и са малко по-внимателни при разрешаване на големи нецелеви ипотечни кредити. От водещо значение са най-вече доходите на кредитоискателите, както вида и пазарната стойност на имота.

Все пак може да се намерят различия между двата вида кредити в някои параметри:
• Максимален срок – при жилищния кредит той може да достигне до 35 г., докато при стандартния ипотечен кредит ограничението е до 20 - 25 г.;
• Максимална сума – както при максималния срок, така и тук ипотечният кредит обикновено е за по-малка сума в сравнение с жилищния;
• Лихва – при някои банки лихвените нива по ипотечен и жилищен кредит са изравнени, при други - кредитът с по-ниска лихва е жилищният;
• Процент на финансиране – като цяло, когато кредитоискателят се е насочил към ипотечен кредит, по-вероятно е да получи по-малък процент финансиране. За ипотечен кредит той достига 70-80%, а при жилищен – 85%.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?