Медия без
политическа реклама

Как да спестим от ненужни разходи?

Експерти направиха списък на харчовете, които изпразват най-бързо джобовете ни

03 Ноем. 2023
Презапасяване с храна "за всеки случай" е честа грешка за неразумни разходи, защото проучванията показват, че 1/3 от храната се изхвърля.
Презапасяване с храна "за всеки случай" е честа грешка за неразумни разходи, защото проучванията показват, че 1/3 от храната се изхвърля.

Има немалко разходи, които бъркат дълбоко в джоба, без реално да добавят особена стойност. Ако бъдат избегнати, хората може да спестят доста, посочват Асоциация "Активни потребители".

Експерти по личните финанси са направили много любопитен списък, който разкрива кои са най-честите разходи, които обаче тихо просто ликвидират повече от половината ви месечна заплата.


Квартални магазини
     Да, те наистина са много удобни. Винаги може да се отбиете в тях, ако сте забравили нещо. Надценката в такива магазини е много голяма. Обикновено обаче, не го забелязваме. Свикнали сме с тези търговци и ги познаваме, защото от години са там.


Закуска по пътя
     Опитайте се да изчислите колко пари изразходвате за кафета навън, вместо в офиса или у дома. Вероятно сумата ще бъде никак не малка. Кафето обикновено не се ограничава до първото сутрин. Пиете с приятелка или колежка, след това на по цигарка още едно и още едно. После пък си взимате няколко кифлички или сандвичи отвън. Всичко изглежда вкусно, мирише добре, а вие сте гладни. В резултат на това една закуска може да ви струва сумата, с която може да се нахраните на обяд. Можете да си взимате просто храна от вкъщи и да ограничите този разход.

Абонамент за фитнес, който така или иначе не посещавате
    Но това е здравословен начин на живот! Необходимо е да се засили имунитетът на организма в ерата на вирусите! Да, пропуснал съм няколко месеца, но ще отида утре! Фитнес залите са пример за това как цяла индустрия съществува главно заради мнозинството клиенти, които не ходят редовно на тренировка. Бъдете честни със себе си и теглете чертата, ако давате много повече за фитнес, отколкото реално го посещавате, бъдете реалисти. Ако не тренирате редовно, спестете си тази сума и тренирайте у дома.

Кабелна телевизия
     Много хора все още са на стари тарифи, на които плащат за 100+ или 200+ канала, които реално въобще не гледат. Като цяло всъщност много малко хора в днешно време гледат телевизия, повечето правят всичко онлайн.

Стратегически запаси от храна
     Проучвания твърдят, че хвърляме повече от една пета от храната, която купуваме. Това е и една пета от изхарчените ни пари. Как става това? Често много хора купуват повече "за всеки случай", така че изведнъж случайно да нямат дефицит на нещо. Много хора гледат да се запасяват максимално с най-различни продукти и да си ги пазят за резерв. Точно тези резерви обаче в даден момент вече стават негодни за употреба, срокът им на годност изтича, плесенясват или изгниват. Важно е да се откажете от спонтанното пазаруване на хранителни стоки на гладно. 

Абонаменти
     Сравнително нова услуга, но много съществен елемент от разходите - платени приложения, интернет платформи и услуги. Сумата на месец обикновено изглежда незначителна, но като се замислим и погледнем по-глобално, сумирайки нещата, ще видим, че даваме хиляди. Най-често срещаният капан е "регистрирайте се, първият месец е безплатен", а след това много хора забравят да спрат абонамента си. Проверявайте много внимателно накъде отиват всичките пари от сметката ви. Ако една услуга наистина ви е необходима - запазете я, но мислете умно и спестовно и се лишете от прекалените глезотии, като например слушането на музика от Спотифай.

Опаковка
     Хлябът и различни колбаси, когато са нарязани, са много по-скъпи. Да, изглеждат добре и определено ви пестят време, но колко му е да нарежете някое и друго саламче, при положение, че всеки път си спестявате по лев-два от това? Най-смешното е, че ако купувате колбас от витрина, обикновено продавачът предлага да го нареже безплатно. Замислете се.

Дребните неща
     Не купувайте нищо на касата. Именно там, докато си стоим на опашката, взимаме какви ли не малки, дребни вкусотии. Дъвки, самобръсначки, сладкиши... Всеизвестен факт е, че това е част от маркетингов магазинерски трик за стимулиране на продажбите. Опасността е в малките числа. Колко струва една опаковка дъвки, дори и да не ви е необходима? Именно, всеки си казва левче тук, левче там, но в крайна сметка не малка част от бюджета ви изчезва именно така.

Излишни подаръци
     Като цяло подаръците трябва да носят радост. Много често обаче хората решават да дават нещо от нищото, за да зарадват другия. Много хора си измислят какви ли не поводи да си правят несъществени и непрактични подаръци, без да осъзнават, че това яде само от бюджета им. Освен това, когато сте притиснати от времето, а сте на рожден ден, сте готови панически да дадете пари за какво ли не. Направете си списък кога вашите близки имат празник и трябва да им вземете нещо. Помислете го предварително и вземете най-практичното, но и умно решение за подарък, с което да ги зарадвате.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата