Медия без
политическа реклама

Пълен цирк - на Попския плаж все пак има замърсяване

"Активни потребители" опровергаха вчерашните хубави данни от съвместните проби на водата

31 Авг. 2023
Общи проби, различни резултати
БГНЕС
Общи проби, различни резултати

Нов ден - нова версия чиста ли е морската вода на юг от Бургас. Долу-горе така се развива летният сюжет със замърсяването по нашите плажове в последните дни, въпреки че в дъното на новините стоят едни и същи проби, взети на 28 август съвместно от СУ, "Активни потребители" и РЗИ-Бургас.

След като вчера подозрително мълчеше, докато местните власти в Бургас се хвалеха, че всичко е в норма, днес "Активни потребители" оповести свои резултати от същите проби. Според тях Попският плаж в Царево е замърсен 15 пъти над лимита с бактерията Escherichia coli и затова потребителската организация препоръчва на туристите да избягват къпането на този плаж. Попският плаж обаче и без друго не е особено посещаван.

Другият оспорван плаж - централният в Лозенец, също е замърсен, но в норма, поради което той е безопасен за къпане. Бактерията Е-коли издава органично замърсяване или иначе казано - изливане на фекални води в морето.

Точно обратното обяви вчера РЗИ-Бургас, като се позова на същите проби - техните резултати показваха, че водата е чиста и замърсяване над лимита няма. "Не виждам някаква опасност за плажуващите", коментира д-р Мариана Кофинова от бургаската инспекция.

Не е ясно на какво се дължи това разминаване извън стремежа на местните власти в Бургас и Царево да не допускат негативни новини в разгара на сезона. От съобщението на "Активни потребители" се разбира, че техните резултати се базират на обработка, извършена от Софийския университет. Организацията следи и предишните проби на РЗИ-Бургас, които неизменно са с "нула открити бактерии".

В спора участва и известният кмет на Царево Георги Лапчев, който иначе е голям радетел за максимално застрояване на крайбрежието въпреки липсата на пречиствателни станции. Лапчев се оплака, че новините от "Активни потребители" са довели до паника за пробиотици, а също и до отлив на половината летовници.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата