Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пълен цирк - на Попския плаж все пак има замърсяване

"Активни потребители" опровергаха вчерашните хубави данни от съвместните проби на водата

31 Авг. 2023
БГНЕС
Общи проби, различни резултати

Нов ден - нова версия чиста ли е морската вода на юг от Бургас. Долу-горе така се развива летният сюжет със замърсяването по нашите плажове в последните дни, въпреки че в дъното на новините стоят едни и същи проби, взети на 28 август съвместно от СУ, "Активни потребители" и РЗИ-Бургас.

След като вчера подозрително мълчеше, докато местните власти в Бургас се хвалеха, че всичко е в норма, днес "Активни потребители" оповести свои резултати от същите проби. Според тях Попският плаж в Царево е замърсен 15 пъти над лимита с бактерията Escherichia coli и затова потребителската организация препоръчва на туристите да избягват къпането на този плаж. Попският плаж обаче и без друго не е особено посещаван.

Другият оспорван плаж - централният в Лозенец, също е замърсен, но в норма, поради което той е безопасен за къпане. Бактерията Е-коли издава органично замърсяване или иначе казано - изливане на фекални води в морето.

Точно обратното обяви вчера РЗИ-Бургас, като се позова на същите проби - техните резултати показваха, че водата е чиста и замърсяване над лимита няма. "Не виждам някаква опасност за плажуващите", коментира д-р Мариана Кофинова от бургаската инспекция.

Не е ясно на какво се дължи това разминаване извън стремежа на местните власти в Бургас и Царево да не допускат негативни новини в разгара на сезона. От съобщението на "Активни потребители" се разбира, че техните резултати се базират на обработка, извършена от Софийския университет. Организацията следи и предишните проби на РЗИ-Бургас, които неизменно са с "нула открити бактерии".

В спора участва и известният кмет на Царево Георги Лапчев, който иначе е голям радетел за максимално застрояване на крайбрежието въпреки липсата на пречиствателни станции. Лапчев се оплака, че новините от "Активни потребители" са довели до паника за пробиотици, а също и до отлив на половината летовници.

Още по темата