Медия без
политическа реклама

Не купувайте играчки без маркировка CE на опаковката

Винаги се съобразявайте с възрастта и уменията на децата и четете внимателно инструкциите за употреба

16 Дек. 2022

В забързаното ежедневие родителите най-често купуват коледните играчки за децата в последния момент. Според европейската статистика всяко дете получава по Коледа и Нова година средно по 8 играчки. Проучвания на френската асоциация „60 милиона консуматори“ сочат, че 43% от изделията, които са проверили, не отговарят на изискванията, а 16% крият опасности за здравето на децата. Как да избегнем рисковете и да зарадваме децата си с безопасни и полезни подаръци, съветват от българската организация "Активни потребители".

Купувайте от сигурни магазини

Когато избирате играчка, винаги купувайте от сигурни магазини и онлайн пунктове за продажба. Те отговарят за продуктите, които продават, и обикновено приемат рекламации. Нелоялните търговци обаче често пренебрегват изискванията за безопасност и здраве и е възможно да ви предложат фалшива стока. Затова проверявайте внимателно при покупка играчките, а също така и подарените от ваши близки и роднини дали на опаковките им е поставена маркировката СЕ. Тя е задължителна за европейския пазар и гарантира, че даден продукт е бил подложен на оценка от производителя и отговаря на изискванията за безопасност, здраве и опазване на околната среда.

Стриктно спазвайте указанията за възрастта

Отнасяйте се сериозно към препоръките за възрастта и безопасността. Избирайте играчки, които са подходящи за годините, способностите и уменията на детето. Защото тези изделия, които не са предназначени за конкретната възрастова група, могат да ги наранят. Бъдете особено внимателни към символа за непригодност за деца на възраст под 3 години, придружавани от указание за опасността. Не купувайте за деца на възраст под 3 години играчки с малки части, които могат да се отделят, тъй като тези деца често слагат играчките в устата си и могат да се задавят.    

Опаковката също може да бъде опасна, затова не оставяйте детето да си играе с нея. Особено опасни са полимерните опаковки, тъй като може да възникне риск от задушаване.

Четете всички инструкции 

След като купите играчка, следвайте внимателно инструкциите за правилното й сглобяване и използване. Запазете приложените към играчката инструкции и информация на сигурно място. Наблюдавайте децата, докато играят - уверете се, че всички играчки се използват по предвидения начин. При игра с тротинетки, ролкови кънки и велосипеди трябва винаги да се носят каски и други предпазни средства.

Разтребвайте играчките след игра

Проверявайте играчките от време на време за счупвания и износване, които могат да причинят нараняване и да повлияят на здравето и безопасността на децата. Незабавно отстранете счупените играчки. Учете децата си да си разтребват играчките, за да се избегнат злополуките. Не ги оставяйте разхвърляни у дома по пода или по стълби.

При въпроси относно безопасността на играчките винаги се обръщайте към производителя, продавача или съответния публичен орган - Комисия за защита на потребителите. На уебсайта на системата на ЕС за бързо предупреждение (RAPEX): http://ec.europa.eu/rapex са представени подробни данни за опасни продукти, които са изтеглени от пазара.

Ключови думи:

спести, подаръци, Коледа