Медия без
политическа реклама

ЕП се бори с корупцията - декларира изяден салам и изпито вино

Председателката на Европарламента Роберта Мецола изведнъж си спомни за стотици подаръци

19 Яну. 2023
Роберта Мецола
БГНЕС
Роберта Мецола

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола декларира в публичен регистър 142 подаръка, за да даде пример за прозрачност в разгара на корупционния скандал с нейната бивша заместничка Ева Кайли, която от края на миналата година е в белгийски арест.

Мецола, която е малтийска евродепутатка от десноцентристката група на Европейската народна партия, вписа получените от нея подаръци в официалния публичен регистър, който депутатите рядко попълват. Тя обаче пропусна крайния срок, в който членовете на ЕП трябва да декларират подаръците си, а той е до края на следващия месец след получаването им.

Екипът на Мецола твърди, че предишните председатели на ЕП не са разкривали публично стотиците подаръци, с които са ги обсипвали чуждестранни високопоставени лица. 

"Когато председателят получава подарък, това не е в качеството ми на член на ЕП, а в качеството ми на лице на парламента", заяви Мецола пред "Политико". Неин говорител добави: "Тя иска да бъде максимално открита и да даде пример, който другите членове на ЕП да последват."

Подаръците, които Мецола е получила, включват: златен модел на кула от високопоставения марокански политик Наам Маяра; бяла рокля със златна бродерия от Фавзия Зайнал, председател на парламента на Бахрейн; шал от френската министър-председателка Елизабет Борн; безжични слушалки Sennheiser от германския Бундестаг; ваза от чешкото председателство на Съвета на ЕС; бяла блуза от президента на Молдова Мая Санду; декоративна чиния от посланика на Узбекистан и пр. От България е декларирала плакет и две книги за Вежди Рашидов от председателя на Народното стъбрание Вежди Рашидов. Всички подаръци са на стойност под 150 евро или са с неустановена стойност.

Мецола е получила също така шампанско, шоколадови бонбони, бисквити, торта и сушени колбаси, които били "поднесени по време на срещите на Парламента". Изяденото и изпитото обаче е фотографирано.

Регистърът се отнася за всички членове на ЕП, но от началото на този мандат в средата на 2019 г. само 10 депутати, включително Мецола, са декларирали изобщо някакви подаръци. Даниел Каспари, германски депутат от ЕНП, който е декларирал седем подаръка, пет от които е получил, докато е ръководил делегация на ЕП за връзки с Югоизточна Азия, казва“: "Поради пандемията от ковид нямаше почти никакви международни дейности през последните години. Може би затова има само няколко колеги, които са регистрирали подаръци".

Само един предишен председател - Антонио Таяни от ЕНП, който заемаше поста от 2017 до 2019 г. - е декларирал подарък. Това е била книга с портрети от португалски политик. Няма писмено правило, което изрично да посочва, че председателят е освободен от спазването на процедурата, обхващаща останалите членове на ЕП. Говорител на Мецола заяви, че председателят на Парламента има по-голяма свобода на действие и от него се очаква да декларира подаръците само когато мандатът му приключи. Подаръците не са предназначени за самата Мецола, а за институцията на Европейския парламент, твърди служителят. Мецола решава да бъде по-прозрачна, отколкото трябва, като прави публични декларации, докато все още е на поста си, добави говорителят, като заяви, че сега тя редовно ще актуализира регистъра подарък по подарък.

Мецола е декларирала всички подаръци, които е получила, откакто е станала председател на 18 януари 2022 г. Сега тя се бори да поправи репутацията на ЕП, след като миналия месец избухна „Катаргейт“. В резултат на разследването на белгийските прокурори бяха задържани четирима заподозрени. Бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери вече призна вината си и сключи споразумение да сътрудничи на прокуратурата в замяна на по-лека присъда.

По-рано този месец Мецола обяви 14 предложени реформи в системата за засилване на правилата за прозрачност за членовете на ЕП, включително промени, които да направят регистъра на подаръците по-видим на уебсайта на Европарламента. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата