Медия без
политическа реклама

А вие каква екскурзия подарихте на госпожата в училище?

Златни бижута, спа почивки, екскурзии - подаръците за учителите стигат до крайности

Едва ли има по-легитимен подарък за учителя от цветята. От едното цвете обаче стигнахме до златни бижута, перални и спа почивки.
Илияна Кирилова
Едва ли има по-легитимен подарък за учителя от цветята. От едното цвете обаче стигнахме до златни бижута, перални и спа почивки.

Коледа и Нова година отминаха, но пък идват 14 февруари и 8 март, после краят на учебната година... Така че ако сте се успокоили, че сте приключили с пазаруването на подаръци за учителките на децата, не бързайте - нови празници се задават, а покрай тях и нови разправии по темата "Какво да купим на госпожата?". В по-големите класове този казус възниква по-рядко - доста от родителите дори не се познават помежду си, камо ли да събират пари за подаръци. При по-малките деца обаче въпросът нерядко предизвиква сериозно напрежение, а на моменти стига и до откровено изнудване на родителите. "Подаряването на скъпи подаръци е отвратителен нашенски манталитет да се подмажем на госпожата, воден от криворазбрани нагласи и защото "всички правят така", казват една част от родителите. "Защо да се притесняваме да изразим благодарност, когато оценяваме това, което е направено? Това е човещина и елементарно уважение", смятат други. Въпросът е в мярката.


"За" или "против" подаръците за учители изобщо?

Открай време се спори трябва ли изобщо да се подаряват подаръци на учителите (както впрочем и на лекарите, на които по стар български обичай се носят бонбони, кафе и уиски). На единия полюс са хората, които смятат, че тази практика е абсолютно недопустима - не само защото учителите получават заплати за положения труд и нямат нужда от допълнително финансово поощрение, за да си вършат добре работата, но и защото подаръкът може да се възприеме като подкуп, особено ако е по-скъп и е от конкретен ученик, а не от целия клас. По тази причина доста от западните държави не познават тази българска традиция, нито пък са се сблъсквали с някои от крайностите й, който се случват на родна почва и от които човек би се изчервил от неудобство. 

Част от родителите са категорични, че това е отживелица, която следва най-накрая да бъде прекратена, защото поражда междуособици между ученици и родители и поставя в неудобно положение тези, за които заделянето на пари за скъп подарък, каквато е масовата практика, представлява сериозна финансова трудност. В социалните мрежи се носят легенди за деца от социално слаби семейства, страхуващи се да идат на училище, защото "касиерката" всекидневно виси да събира пари, вкл. за случаи, в които на подарения плик са написани поименно децата, които са дали пари. 

В другата крайност пък са тези, които започват да ровят из сайтове за подаръци още от началото на учебната година и настояват да блеснат пред госпожите с изключително специални и "уау" неща. Въпросните сайтове така са се специализирали, че могат да задоволят всеки вкус - раздел по раздел ви предлагат какво да подарите на учителя, ако е класен, ако е мъж, ако е жена, ако е начален учител, ако преподава по музика, по физическо, по география, ако искате да го изненадате за Коледа, за деня на жената, за края на учебната година и т.н. Предложенията действително са пребогати - от написани от учениците стихотворения, през ръчно рисувани сапуни, чаши с термоефект и дигитални карикатури до ваучери за спа процедури, масажи и преживявания, абонаменти за Storytel или научни списания и др. Те обаче не могат да се сравнят с реалността, в която учители получават чорапогащници, бижута, та дори биват изпращани на почивки.

Разбира се, има и родители, които смятат, че подаръкът е елементарен знак на уважение, с който могат да изразят признателността си към грижите, полагани от учителя за тяхното дете. За тях важен е жестът, а не какво точно ще се подари, затова биха избрали просто цветя или книга. Въпросът обаче и тук е в мярката - достатъчно внимание ли показваме към учителя, ако му подарим красив букет, или пък следва да засвидетелстваме уважението си към него със спа почивка?

  

Билет за театър или спа почивка?

Съгласни или не, повечето родители дават нужните пари за купуване на подарък с облекчението, че поне няма да се занимават с покупката му. Единици са тези, които отказват, поради което биват моментално заклеймени. А най-ентусиазираните започват нескончаеми обсъждания във вайбър групите - какво да купим на госпожата.

Символичните подаръци не са голяма опция. "Просто една книга", билети за театър, картичка, тефтер, албум за снимки и др. - на мнозина всички тези възможности изглеждат неприлично малки, евтини и недостатъчни, въпреки че в тях учителите би следвало да открият по-голяма емоционална стойност от чисто материалните подаръци. "Когато предложих да направим на учителките пано от рисунки на децата, вместо да купуваме ваучери, щяха да ме линчуват", споделя родител.

Затова пък голям хит в последните години станаха кошниците с провизии - бутилка вино, пакет спагети и шоколадови бонбони, колбаси. На много места се предлагат готови кошници, което решава от раз проблема със запълването им. Много на почит са и ваучерите - за мол или магазин, които учителите могат да ползват както намерят за добре. Те поне изглеждат някак по-прилично от даването на пари в плик, което, макар за някои да е направо грозно, все още се практикува на места. "Ние отказахме да даваме пари в плик на учителката. Останалите събраха. Тя си ги прибра", разказва родител перипетиите си от тази Коледа.

Както подаръкът в плик, така и ваучерът опират до въпроса колко да дадем. 100 лв. е минимумът за учител, който обаче на редица места се надхвърля значително. "За две учителки и една лелка събирахме 450 лв. - по 150 лв. за всяка", споделя майка. "О, вашето е нищо, ние почивка на море подарихме - за края на 4-ти клас. Ваучер на стойност около 500 лева. А си посмял да кажеш, че е тъпо, а са те разкостили. Голям панаир стана, чак на съвета други завистливи госпожи порицали тази, че приема такива подаръци", спомня си майка времената преди години, когато детето й е било по-малко. Друга споделя, че е изразила мнение, че по принцип е добре подарък да получи не само учителката, но и децата от класа - Коледа все пак е за децата. "Не ми обърнаха внимание. Затова ние сами подарихме нещо символично на всяко дете от класа", казва тя.

На места изхвърлянията достигат завидни висоти. "В другия клас подарили на учителката седмица в петзвездно спа. Хич не се опъвала", споделя майка. "В класа на детето на мои приятели събрали пари за екскурзия за класната и още веднъж - за нейния мъж, за да не пътувала тя сама", свидетелства и баща. Невероятно, но почивките и екскурзиите се препоръчват дори в сайтовете за подаръци. "Не е задължително пътешествието да е до далечна страна. Можете да изпратите госпожите от детската градина на кратка спа почивка в близък български курорт. Задължително изберете екскурзия с отворени дати", съветват познавачите. В специална секция те изброяват какво не бива да се подарява на учител - клишета като сервиз чаши или чинии, часовник за стена, декорация за дома, цвете в саксия, статуетки и грамоти с надпис "Най-добра учителка", дребни сувенири, рамки за снимка, а също електроуреди от рода на тостери, хлебопекарни и блендери, строго индивидуални подаръци като козметика, парфюми, алкохол, дрехи, модни аксесоари, бижута, часовници, или пък задължаващи подаръци като екскурзия с точни дати, ваучер за специфична процедура, билет за случайно събитие.

Ще се запита човек кой би подарил на учител тостер? Практиката обаче надхвърля и най-смелите фантазии. "Като завършвах 8-ми клас, моите съученици-подмазвачи решиха да събираме пари за подарък на класната. Но тъй като не знаеха с какво точно да се подмажат, попитаха нейна колежка, която й беше и приятелка. И нашата класна най-скромно й казала да ни предаде, че има нужда от прахосмукачка. И съответно това и купиха. Само аз и още едно момиче не дадохме пари и бяхме "оплюти" публично", разказва в социалните мрежи родител. По-наблюдателните помнят и случаи на учители, получили за края на учебната година перални, съдомиялни и др. А съвсем в реда на нещата за някои са подаръци като плата за сервиране, масажни процедури, палта, чанти, златни колиета, бельо, посребрени икони и т.н. Няма какво да се учудваме, като имаме предвид, че сайтовете за подаръци препоръчват именно такива "изненади" - като шапки, шалове и ръкавици, гривни с естествени камъни, вази, картини, комплект пури, луксозен бар глобус, гравирана запалка или огледалце, коледни чорапи и какво ли още не.

 

Въпрос на регламент, или на морал?

Макар и единици, някои учители още в началото на годината споделят с родителите позицията си, че не приемат подаръци. Други обаче сами намекват, че очакват такива. От МОН има изрични указания срещу практиката да се събират пари от родители за покриване на различни разходи на училището или градината - като се почне от тоалетна хартия и се стигне до ремонт на стаи. При купуването на подаръци за учителите обаче няма законови разпоредби, тъй като се предполага, че то се прави по лично желание.

Заради извращенията на места преди години осъмнахме с новината, че община Варна е забранила подаряването на подаръци на учителите. След завихрилото се след това недоволство от родители обаче оттам излязоха с писмо до директорите, в което се препоръчваше, подобно на всички организации от публичния сектор, да се регламентира в Етичния кодекс на съответното училище вида и размера на подаръците, които служителите е допустимо да приемат по повод честването на празници. В него се подчертаваше, че е задължително да се спазва принципа на доброволност по отношение на родителите. А докато всички училища да включат подобни текстове в правилниците и Етичните си кодекси, подаръците в училище си остават въпрос на разумна преценка от страна на родителите и на морал - от страна на учителите.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

подаръци, учители

Още по темата