Медия без
политическа реклама

Подгониха Тръмп и за подаръци от чужбина

Бившият президент не е декларирал книги, картини, килими, стикове за голф и др.

19 Март 2023
БГНЕС/ЕПА

Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп е пропуснал да съобщи на компетентните органи за над 100 подаръка, получени от него по времето, когато е заемал президентския пост.

Става дума за подаръци, получени от висши чуждестранни представители и оценявани на общо над 250 000 долара, предаде ДПА.

Сред тези подаръци имало  комплект от книги, подарени му от китайския президент Си Цзинпин, стикове за голф, получени от бившия премиер на Япония Шиндзо Абе, картина, представляваща Тръмп, подарена му от президента на Салвадор Наиб Букеле, копринен килим от узбекистанския президент Шавкат Мирзийоев на стойност 12 000 долара  и кинжал с дръжка от слонова кост на стойност 35 000 долара, получена от управника на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

За някои от подаръците Тръмп не само, че не е съобщил на компетентните органи, но сега дори те не могат да открият къде се намират тези предмети.

В доклад, съдържащ 15 страници на демократите от комисията по надзор в Камарата на представителите на Конгреса се констатира, че подобно  неинформиране на компетентните органи имало и относно получени подаръци от други членове на семейство Тръмп, в това число съпругата на Тръмп - Мелания, дъщеря му - Иванка, и зет му - Джаред Къшнър. Къшнър например е получил сабя от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, а Иванка Тръмп е получила плюшено мече на стойност 1200 долара от бившия австрийския канцлер Себастиан Курц.

В доклада се казва, че тези разкрития повдигат въпроси дали подаръците може да са били използвани от чужди правителства, за да се повлияе на американската политика по време на управлението на Тръмп.

Тръмп заяви вчера, че очаква да бъде арестуван във вторник. Той твърди, че решението за ареста му е взето от прокуратурата в Манхатън, която определи като „корумпирана и политизирана“. 

Бившият американски президент Доналд Тръмп, който е обект на разследване в страната си, обяви, че очаква да бъде арестуван във вторник. Притесненията си Тръмп сподели в социалната мрежа Truth Social, която беше основана от самия него.

 

Ключови думи:

Тръмп, подаръци

Още по темата