Медия без
политическа реклама

Ако влакът закъснее повече от час, имате право на обезщетение

Железопътният превозвач е отговорен при инцидент с нараняване или повреда на багажа

02 Септ. 2022
Илияна Кирилова

Пътуването с влак в България често се свързва с негативни изживявания - закъснения, прекъсвания на пътуването, плачевно състояние на купетата. Но дори и да пътувате по далеч по-комфортните жп мрежи на Европа, може да се сблъскате с проблеми и е добре да знаете какви права имате. Европейският парламент въведе тази година нови правила за защита на потребителите и те важат за всички страни членки, информират от "Активни потребители".

Когато купувате билет, железопътното дружество или продавачът на билети трябва да ви предоставят ясна информация за разписания, условия за най-бързо и най-евтино пътуване, достъп за пътници с нарушена мобилност, превоз на велосипеди, места за пушачи и непушачи, първа и втора класа, спални вагони.

По време на пътуването операторът на влаковата композиция трябва да информира за услугите във влака, следваща гара, закъснения, връзки с други линии и прекачвания, а също процедурата при изгубен багаж и подаване на оплаквания.

Ако ви съобщят, че влакът ще пристигне във вашата крайна дестинация със закъснение от най-малко 1 час, имате право:

  • да отмените пътуването и да поискате възстановяване на сумата за билета;
  • да поискате връщане до първоначалното място на заминаване, ако закъснението ви възпрепятства да изпълните целта на своето пътуване, или
  • на превоз до вашата крайна дестинация при първа възможност и при сходни условия. Това включва използването на алтернативен транспорт, когато влакът е блокиран и превозите по линията са преустановени;
  • помощ под формата на храна и напитки, ако закъснението е повече от 1 час и дори настаняване в хотел, ако се наложи да останете през нощта.

Ако решите да продължите пътуването си по същия маршрут или с алтернативен транспорт, възможно е да имате право на обезщетение, което е 25% от цената на билета, ако закъснението е между 1 и 2 часа или 50% от цената на билета, ако закъснението е повече от 2 часа.

Няма да получите обезщетение, ако сте били информирани за закъснението, преди да си купите билета.

Същите права и компенсации може да ползвате, ако закъснеете с повече от час до крайната си дестинация поради отменен влак.

В случай на инцидент с нараняване във влака, а също при качване или напускане отговорност носи жп превозвачът. Той е отговорен и за пълна или частична загуба или повреда на личните вещи на пътника, но само ако е по вина на превозвача. До 1800 лв. е компенсацията при повреда на ръчен багаж вследствие на инцидент, ако компанията е отговорна.

Няма финансови ограничения за отговорността на компанията в случай на смърт или нараняване на пътник. За причинени вреди на пътник до 220 000 евро жп превозвачът не може да ограничава или изключва своята отговорност. При щети над тази сума жп превозвачът не носи отговорност, ако докаже, че не е действал нехайно.

Пътникът има право на авансово плащане в рамките на 15 дни от установяване, че той е потърпевш, за покриване на непосредствените разходи след инцидента. В случай на смърт авансовото плащане не може да е по-малко от 21 000 евро.

Ако смятате, че правата ви са били нарушени, трябва да подадете жалба до железопътната компания. Ако не получите отговор в рамките на 1 месец или не сте доволни от отговора, може да подадете жалба до Комисията за защита на потребителите или да търсите решение на спора в съда. 

Ако сте купили билета си онлайн, жалбата се изпраща чрез платформата за онлайн решаване на спорове за граждани на ЕС или може да предпочетете съдилищата в страната, където е регистриран жп операторът. Можете да потърсите помощ и съвет и от местния Европейски потребителски център.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата