Медия без
политическа реклама

СПЕСТИ

Пет съвета за лятната поддръжка на градината

Спазвайте няколко прости правила за подстригване и поливане и ще имате мечтаната морава

08 Юли 2022
Pixabay

Поддръжката на зелена и свежа морава е от решаващо значение за добрия външен вид на двора или градината, а с настъпването на най-топлите месеци темата е на дневен ред за много собственици на къщи с дворове. Грижата за тревните площи си има своите тънкости. Екипът Kubota България дава няколко съвета за поддръжка на моравата независимо дали сте на село, или сте в града. 

 

Изберете правилната трева 

За нови имоти и площи, където моравата се нуждае от основно обновление, може да "персонализирате" вида на тревата. Съществуват различни сортове, които виреят различно в зависимост от специфичния климат на региона и количеството на валежите. Затова съобразете избора си с климатичната зона.

 

Косете  веднъж седмично 

Първият съвет за красива морава е редовното косене на тревата. Това е рутинна грижа, която трябва да се полага всяка седмица. Все пак в зависимост от климата и метеорологичните условия може да се наложи да го правите по-често или по-рядко. 

 

Някои експерти препоръчват косене рано вечер. И помнете "мярката" на подкъсяването -  

 

реже се само около една трета

 

от височината на тревата.

 

Пускайте пръскачката сутрин

Ключов фактор за свежа морава е напояването. Не е необходимо да поливате тревата всеки ден. Идеалният график е 2-3 пъти седмично.

„Използвайте пръскачка, която покрива цялата площ на тревата. Пускайте я сутрин между 6 и 10 ч., за да изпреварите жаркото слънце. Поливането по средата на деня, както и през нощта, може да не даде най-добри резултати“, съветват от Kubota България.

 

Поддържайте машините 

От вашите грижи се нуждае не само тревата, но и техниката за нейното поддържане. 

Всеки път след употреба почиствайте ходовата част на косачката, за да предотвратите образуването на ръжда. Проверявайте редовно дали остриетата са достатъчно остри, иначе има риск да "кълцате" тревата. Добре е от време на време да "преглеждате" косачката в професионален сервиз за профилактика, за да ви служи тя вярно и дълго. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

спести

Още по темата