Медия без
политическа реклама

Как да изберем матрака за бебешкото легло?

За деца под годинка той трябва да е достатъчно твърд

15 Юли 2022
Бебето не бива да потъва в мек матрак, за да не се задуши
Бебето не бива да потъва в мек матрак, за да не се задуши

В търговските обекти се предлага богат избор от матраци за новородени. Но преди красотата, нежните цветове и приятното усещане при докосване много по-важно е съответствието на продукта с ортопедичните стандарти. Ето няколко правила, с които непременно трябва да се съобразят родителите:

1. Не купувайте матрак с идеята "когато порасне". Истината е, че на различни възрасти ортопедичните изисквания за място за спане са различни. За деца под годинка матракът трябва да е достатъчно твърд. И след 3-годишна възраст, когато теглото на детето се увеличи, матракът трябва да има ортопедичен ефект - положението на гръбначния стълб да остава естествено и да се отпусне. Идеален вариант за новородено е средно твърдият матрак. Ако продуктът е мек, бебето може да се задуши.

2. Обърнете внимание на материала, от който е създаден матракът. Той трябва да е възможно най-естествен, за да може да „диша“ и въздухът лесно да преминава. По този начин бебето няма да се поти много. Повечето бебешки матраци разполагат с малки отворени каналчета отстрани, позволяващи добрата му проветряемост. Матраци на базата на дървени стърготини, вълна и слама обаче трябва да се избягват, защото, ако се мокрят често, започват да миришат. Кокосът и латексът са най-популярните пълнители за бебешки матраци. Те отговарят на всички стандарти и се предлагат в богат асортимент. Желателно е да няма голям брой крепежни елементи и шевове.

3. Матракът трябва да се вписва идеално в параметрите на креватчето. В противен случай неравности могат да повлияят неблагоприятно на здравето на бебето. А образуването на празни пространства е направо опасно за бебето.

4. Важно качество е еластичността на матрака. Когато натиснете длан по средата и я вдигнете, колкото по-бързо се възвръща първоначалната му форма, толкова по-добре. Ако материалът, от който е изработен матрака, няма качеството бързо да възвръща първоначалната си форма, спящото бебе ще е затруднено да сменя позата си. 

5. Опитайте да изберете матрак в неутрални цветове. Това ще улесни и последващата му употреба, ако планирате да имате и други деца. Добре е да се инвестира в добър протектор, тъй като той ще предпази детето ви от вредните акари, които обичат да живеят в домашните мебели. Също така по този начин се застраховате от бъдещи изцапвания.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

спести, матрак

Още по темата