Quantcast

Медия без
политическа реклама

Какъв е идеалният пробег на употребявана кола?

28 Май 2023АЛЕКС МИЛЕВ

Когато става въпрос за закупуване на употребяван автомобил, бъдещият собственик се надява да си осигури безпроблемното изминаване на хиляди километри. Здравият разум предполага, че колкото по-малко е навъртяла една кола, толкова по-дълго тя ще служи безпроблемно. При непрекъснато повишаващите се цени на автомобилите на старо обаче дори колите с по-голям пробег може да отговарят по-добре на бюджета за покупка.

Добра идея ли е да се купи кола, изминала повечко километри? И в такъв случай не е ли тя вече твърде стара? Отговорите на тези въпроси са малко по-сложни, отколкото изглеждат. Изключения има и те не винаги са очевидни.

Всичко това повдига въпроса: колко километра трябва да е изминала една употребявана кола, за да става за купуване? Ето и някои фактори, които влияят на отговора:

 

Начин на употреба

Всички автомобили се употребяват, но границата между „използвани“ и „малтретирани“ е тънка. Някои собственици са толкова фанатични, че ще запазят всяка касова бележка, отнасяща се до колата им, било то за смяна на масло, зареждане с гориво и дори за автомивка. Други ще осъзнаят необходимостта от обслужване на колата си едва когато предупредителните светлини на таблото започнат да мигат.

Мнозинството шофьори се вместват между тези две крайности. Но ако пред вас са две подобни коли с различен пробег, трябва да изберете по-добре поддържаната, а не тази с по-малко километри. Разбира се, и тук има ограничение - все пак автомобил с 30 000 км пробег е по-добър от такъв с 300 000 км. Но при разликата от само 10-20 хиляди км, бихте ли предпочели занемарената кола с по-малък пробег или „поглезената“ кола, изминала по-дълъг път?

За да добиване на представа за поддръжката и сервизната история на автомобила от предишния му собственик, най-добрите ресурси са действителните разписки за извършени услуги или дневник на ремонтите (сервизна книжка). Ако ги няма, може да се направи опит за проверка на историята на колата. Има сайтове, които предлагат такава услуга и, ако харесаният автомобил е поддържан в представителство на марката, историята на неговите ремонти и обслужване може да бъдат видяни.

Не бива обаче да се пренебрегва най-простото действие, а именно – поглед под капака, който позволява да се прецени състоянието на автомобила. Ако издърпате пръчката и видите тъмно и калпаво масло, значи му е време за смяна. Напуканите ремъци и маркучи, както и мътната охлаждаща течност подсказват лошо отношение и прекомерно износване, а това вещае бъдещи главоболия за новия собственик.

 

Неизползвана кола

Понякога една кола почти не се използва и прекарва по-голямата част от живота си, събирайки прах в някой гараж. И ако се появи на пазара, собственикът ще опита да спечели най-добрите пари, именно заради необичайно малкия пробег.

На пръв поглед - заслужава си, защото става въпрос за, на практика, нов екземпляр на спряна от производство кола? Има обаче уловка - когато тя не е карана много дълго, определени части ще се повредят. Гумите и уплътненията са перфектен пример за това - с времето стават крехки и станат неефективни. Не е необичайно на кола с ненормално малък пробег да се появят течове, след като внезапно бъде подкарана. И това се дължи именно на износените гумени детайли. Просто, ако автомобилът се кара редовно процесът на топлинно разширение и свиване, когато двигателят работи, заедно с лекото смазване от всички преминаващи течности, удължава живота на тези елементи.

 

Кола с пробег над средния

Внимание към автомобили с пробег далеч над средните 10-15 хиляди км годишно. Явно са подлагани на по-голямо натоварване, а това означава и необходимост от по-сериозна поддръжка.

Такава кола може и да се вземе евтино, но следват смяна на ангренажен ремък, охладителни системи и спирачни накладки. Обслужването на тези системи не е евтино – и това са разходи, които могат да бъдат отложени, ако се вземе кола на по-малко километри.

 

Колко години са прекалено за употребявана кола?

Ако средният годишен пробег на автомобил е 15 000 км, за 5 години той би трябвало да е навъртял около 75 000 км, а за 10 - 150 000 км. Към този момент непредвидените ремонти започват да нарастват, и то сериозно. Просто не е създаден автомобил, които може да изкара вечно. И все пак, при покупката на кола на старо средният добър показател е: 10-годишна на около 200 000 км.

Факт е, че пробегът и възрастта на превозното средство са свързани, но също като при пробега, няма единствен правилен отговор коя е добрата възраст за употребявана кола. Обикновено купувачът иска най-новата, която може да си позволи. Обичайните съображения обаче остават – по-добре някоя по-стара с 1-2 години, но поддържана добре и без инциденти с нея, отколкото по-нова, но удряна или зле поддържана.

 

Къде е каран автомобилът?

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е типът пробег. Например, кола, карана предимно в голям град ще има повече проблеми, тъй като е "висяла" с часове в задръствания, качвана е по бордюри при паркиране и е преминавала през дупки.

Автомобилите, използвани в провинциален град, може и да са на повечко километри, но те са минати с лекота, която липсва при шофиране в мегаполисите. Така че ще са по-малко износени.

И все пак основното си остава поддръжката. Повечето километри няма да убият една кола, но пренебрежителното отношение - със сигурност. Затова подходът при покупка на автомобил на старо трябва да бъде разумен и практичен - вземете кола, която ще ви върши работа и която ще е в добро състояние, а не такава, която ви харесва, защото има повечко коне под капака.

Ключови думи:

автомобили, пробег