facebook
twitter

България

Започва изпитната кампания за седмокласниците

73
 Снимка: Архив

Тази седмица предстоят ключовите изпити от националното външно оценяване след седми клас, от които зависи и къде децата ще продължат обучението си. Днес е изпитът по български език и литература, а на 19 юни - по математика. Очаква се на тях да се явят 61 223 ученици. Те ще се борят за място в 2499 паралелки, утвърдени за прием в осми клас през учебната 2019/2020 г. 1446 от тях са професионални, а 1053 - профилирани, в резултат на стремежа на МОН да насърчи децата да търсят специалности, в които има недостиг на кадри.

В провеждането на изпитите има някои новости. Те започват в 9 ч., а не в 10 ч., както досега, т.е. децата трябва да са в училищата си в 8:30 ч. Те трябва да носят черен химикал, служебна бележка и документ за самоличност (бележник, лична ученическа карта или лична карта). За първи път изпитните им комплекти, в които ще попълват верните отговори на тестовете, ще са с уникален баркод, за да не се получават разминавания между листове на един и същи човек. Тази година те няма да се печатат от училищата, а ще им се раздават директно от МОН като мярка срещу лоши практики. Тестовите варианти, които се теглят в деня на изпита в МОН, ще се печатат в учебните заведения.

Новост за тази година е и че кандидатстването за гимназия ще става само по електронен начин. Родителите ще могат да подават документите и в училищата-гнезда, които тепърва ще се определят от МОН. В тези случаи данните отново ще се попълват електронно на компютър, но от служители. Мярката се въвежда, за да няма преписване на данните на учениците от хартиения вариант в компютъра, което може да доведе до грешки като миналата година, когато баловете на някои училища бяха сбъркани.

Оценяването на изпитните работи също ще става електронно и тук може да възникнат проблеми, тъй като, както "Сега" писа, министерството е намалило оценителите, както и времето за оценяване на работите. На места те са наполовина по-малко в сравнение с миналата година.

Все още няма коментари

Още

МОН започна голямо допитване за новите учебни програми
Над 500 родители искат промени в изпита след 7-и клас

19.01.2020

1227 7
Изпитът след VII клас вече ще включва и материал от VI

Влез или се регистрирай за да коментираш