facebook
twitter

България

Йончева се включи за изборите, но не се бори с корупцията, обяви Нинова

Борисов тръгва по моя път в партията си, но погрешно и късно, смята соцлидерът
294
 Снимка: БГНЕС
Корнелия Нинова често бе на предизборни срещи заедно Елена Йончева, която беше водач на червената листа по време на еврокампанията през май.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не е доволна как евродепутатът Елена Йончева бори корупцията в Брюксел. "От това, което виждаме, май не", отговори соцлидерът, запитана дали Йончева се справя със задачата си. Преди да бъде избрана в Европарламента, тя обеща да продължи и там битката срещу корупционните практики. "Очакваме от Елена повече действия", допълни Нинова пред Би Ти Ви във вторник. Все пак тя похвали Йончева, че се е включила активно в предизборната кампания и е помагала на "младите кандидати" на левицата - като Пенчо Милков, който бе избран за кмет на Русе.

Корнелия Нинова заяви, че на местния вот "гласове се купуваха агресивно, арогантно и открито". На въпрос дали има доказателства за твърденията си Нинова отговори, че е работа на полицията да намери доказателства, а представителите на политическите сили само подават сигнали. Преди ден тя обяви, че заради съмнения за нарушения социалистите искат повторно преброяване на бюлетините в Шумен и Ловеч, където разликата между кандидатите на БСП и ГЕРБ е минимална (съответно 77 и 347 гласа). Освен това имало и съмнително голям брой недействителни бюлетини. 

Червеното ръководство е решило да поиска повторно броене и в Дупница и в някои райони в София. Членове Изпълнителното бюро коментираха, че в някои секции в Дупница имали "сериозни" доказателства за опорочаване на вота - повредени документи, недействителни бюлетини, избирател, гласувал три пъти с различни лични карти, сигнали за корпоративен вот и пр.

След резултатите от повторното преброяване на бюлетините соцръководството ще реши дали да иска и касиране на изборите в тези градове. И Мая Манолова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП за кмет на София, смята да поиска касиране на вота до края на седмицата.   

На твърденията, че всички партии купуват гласове, Корнелия Нинова заяви, че за да купуваш гласове, трябва да имаш ресурс, а той е в управляващата партия. "Знам кое боли ГЕРБ - че надпартийни кандидати събират повече подкрепа, извън БСП", допълни Нинова. По думите й лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов "го е яд", че са се обединили хора срещу неговото управление. "Изпуска си нервите, говори обиди персонално към хора, това не е политика, което показва страх", допълни тя.

ОБРАТЕН ПЪТ

Корнелия Нинова смята, че Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ копира нейните реформи в БСП преди три години. "Той говори за мандатност на кметовете, ние го въведохме за депутатите", поясни тя. Социалистката се учуди, че Борисов не говори за ограничение и на мандатите на лидера на партията. "Аз мога да бъда председател на БСП два мандата - най-много 8 години. Той не смята да си отива, а си ограничава хората", каза Нинова. Относно вътрешните противоречия в левицата и поисканата й оставка от варненската организация Нинова заяви: "Дали съм силен лидер или не, ще покажат годините. Но откакто съм на поста, БСП си засилва влиянието".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова се закани БСП да бутне правителството

15.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1117 12
Нинова: Борисов сменя резервни гуми на кола с неработещ мотор

14.01.2020

1324 12
Президентът на Хърватия: Корупцията започва още от училище

13.01.2020

754 3

Коментари

ловkия

Съвсем очаквано, борбата на червеното ленче срещу корупцията се оказа пунта мара, спря да лае в момента, в който се докопа до сладката брюкселска синекура.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×