facebook
twitter

България

Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на "Ало, Банов съм"

Според депутата от левицата държавното обвинение слага чадър над министъра на културата
851
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Елена Йончева заедно с колегата си Пенчо Милков показаха мобилния телефон, в който според нея е записът на разговорите на министъра на културата Боил Банов.

"Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм", заяви депутатът от левицата Елена Йончева. В същото време тя обяви, че дава на държавното обвинение оригиналния запис по скандала, свързан с ремонта на столичното Ларго, както и още документи, които "уличавали" министъра на културата Боил Банов в "нарушения". На специален брифинг Йончева не пожела да обясни защо едва сега е получила оригинала. Но обяви, че този път прокуратурата няма да може да се "измъкне от разследване" на министъра.

Преди 10 дни спецпрокуратурата отказа да разследва Банов, след като образува проверка по сигнала на Йончева от края на януари. Основен аргумент за прекратяването й са липсата на "данни за извършено престъпление", както и че не е установено "набавяне на имотна облага" на длъжностни лица. Друг съществен аргумент бе, че Йончева не е предоставила оригиналния запис на 3-те телефонни разговора, които са били проведени от Банов. Според прокурорското постановление тя е обяснила, че открила файловете на диск в служебната си пощенска кутия, презаписала ги и след това унищожила носителя. Затова наблюдаващият прокурор смята, че копието може и да е манипулирано. Тогава тя отвърна, че нищо не е унищожавала. 

"Сега получих оригинала на разговорите на г-н Банов от служител на Министерството на културата и затова го предоставям на специализираната прокуратура", обясни Йончева, като подчерта, че внася и жалба срещу прекратяването на проверката.

Тя повтори, че няма да разкрие информатора си пред прокурора. Йончева не пожела да обясни как се е сдобила с оригиналния запис, но показа мобилния телефон, с който бил направен записът на 21 март 2016 г. "Преди в пощата си получих копие на разговорите, което бе на дигитален носител", обясни тя.

Не е ясно дали след жалбата и новия запис прокуратурата ще възобнови проверката. Друг аргумент на държавното обвинение за прекратяването беше, че посоченият от нея "таен свидетел" е анонимен и за разследващите. По проверката беше дадено единствено видеоинтервю с него, но не и имена и адрес, което е пречка за призоваването.

По думите й свидетелят й се страхувал. "В България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики", заяви още Йончева. "Целият скандал "Ало, Банов съм" е моделът на управлението на Борисов", смята тя.

Освен това Йончева внася и още документи от регионалното министерство - МРРБ, които по "категоричен начин доказват" твърденията й, че Боил Банов, в качеството му на зам.-министър на културата, е давал инструкции по телефона за строителството на втори и трети етап на Ларгото, така че изпълнителят да не плаща неустойки от поне 700 000 лв.  Йончева подчерта, че прокуратурата се интересува основно кой е извършил записа, а не "дали и как е извършено престъплението".

Депутатът от БСП Пенчо Милков коментира, че от документите, с които специализираната прокуратура е разполагала, по "достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм". От Министерството на културата са отказали да дадат каквато и да е информация по случая.

ЛАРГОТО

Ремонтът на Ларгото продължи 7 г. и струваше над 15 млн. лв. Средствата бяха отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", управлявана от регионалното министерство. Вторият и третият етап от реконструкцията приключиха през пролетта на 2016 г. и включваха консервация на разкопките на открито на главната улица на Антична Сердика, както и покриването на старините на площад "Независимост" със стъклени куполи. Тяхната цена надхвърляше 12.5 млн. лв. За да не се връщат пари на ЕК, министерството е платило предварително цялата цена на изпълнителя и е сключило още един договор с него - за приключването на обекта. Той е платен със средства от бюджета на регионалното министерство - близо 2 млн. лв. без ДДС

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Швед открадна такси в Несебър

15.07.2019

2205 21
Прокуратурата ще плаща вместо Цветанов за "лекарите-убийци" от Горна Оряховица

15.07.2019

5600 22
Антикорупционната комисия надгражда реалността, за да й пасне на целта

15.07.2019

Мартин Георгиев

1697 1

Коментари

Neopol

Йончева да вземе да си отговори Андрешко положителен или отрицателен герой е ? Какво прави Андрешко ? Проявява човешка и социална солидарност и спасява свой съселянин от бирника. Добро ли прави Андрешко или зло ? Според българският национален манталитет, Андрешко прави добро ! 

Вярно, че Йончева е половин рускиня, но е добре да познава българската култура. Няма как масовият българин да се възмути, че Банов е проявил човещина и е спасил от глоба някого. Дори и да го е направил. Точно обратното.

Асол
снимка на Асол

Поли, според теб колко правила (регламенти) е нарушило министерството от човещина, като е нарушило със сигурност и договора, който е подписало, щото категорично не вервам, че в какъвто и да е такъв по ЕФРР съществува възможност за предварително изплащане на сумите? А гледам, че и анексче са си спретнали - би било върло любопитно какво пише вътре и как ще го оправдаят (щото и тези работи ги има в регламентите). Подозирам, че най-забавна и поучителна ще да е предшестващата го кореспонденция

Поли, знаеш ли какво е това регламент, душа?😉

 

Жокер - не ги пишат в Русия!

Neopol

Дали някой нещо е нарушил - нито имам информацията, нито длъжността за да преценя аз. Това, което прави Йончева, обаче е опит за политическа, кампания, която да привлече избиратели. Това, което е очевидно е, че е заложила на грешна кампания. По-горе обясних защо.

Асол
снимка на Асол

Поли, борбата с корупцията и кражбите е политика, душа, и мястото й е в кампаниите. А информацията за нарушенията плахо е загатната в последните няколко реда на дописката. Допускам, че журналистите не са си го измислили и малко ми е странна такъв спецЯлист кат тебе, да не забележи такива работи. Ти искаш ли да те крадат, душа?

Neopol

Аз искам нормално управление, което значи и разумно и социално солидарно. Като ляв човек знам, че законът служи на господстващите класи да потискат експлоатираните. Знам и че законът е единствено механизъм за налагане на нечия политическа воля. Затова и не го разглеждам, като свещенна крава. Над закона е морала и справедливостта, социалната солидарност и най-вече човечността. Проявите на човечност следва да се насърчават. Затова и ако Банов е спасил някого от глоба, мога само да го поздравя. И още 6 милиона българи биха го поздравили.

fisherman

Проявите на човечност следва да се насърчават

Правилно, ако не на Канарите, да отива на Балеарите.

Асол
снимка на Асол

Поли, ако от редакцията имат чувство за хумор, задължително трябва да изтипосат в "После" тукашните ти постинги  - шедьоври на манталитета твой и гербав!😅

Neopol

Не само мой и гербав, а български. И аз за разлика от някои се гордея с българската култура - от чалгата до човечността.

Думи думи

Като гледам как енергично се разгръща на правилното поприще, питам се , тази ли русалка ще е нашият Комик.

дядо яга

ма мили хора...що се занимавате с такъв тъпак...Той със своите тъпизми ви сваля на своето ниво...там ще ви бие многократно....просто вие не сте в състояние да произведете аналогични тъпизми. Под природата ви е...

Марпъл
снимка на Марпъл

другарю Neopol, вземи прочети пак Елин-Пелиновия разказ! и после още веднъж го прочети! и ако не видиш фундаменталната глупост на твоята интерпретация, сложи си заешки ушички и подскачай ведро по полянките! 

да си тъп не е извинение. длъжен си да уважаваш текста, към който си посегнал

Wolf ACE

Я проявете малко човещинка, ей!

Към Владко също, той за семейството се загрижил - как така на 10-ти етаж ще живеят и хоп - намерили му апартамент-футболно игрище, ей така, без пари да живее - зер човещинка е...

И оня другия - я колко му човечни съседите! Дали му цяла обща тераса от 200 квадрата, да си я ползва сам и да си построи сауна и фитнес, пък той даже не знаел, че му я дали! Човечна работа...

Па вие сте заувивали - незаконно, та незаконно - ми човещинка е!

Що и Банов да не икономиса нЕкой разход на нЕкоя фирма / не случайна/, м?

Ма ся, наложило се да фалшифицират разни документи, срокове и прочие..

Ма нали за човещинката става въпрос...

Стоф

Йончева е непоносимо фалшива, независимо за какво става въпрос. Типичен култиват на бкп номенклатурата.

Wolf ACE

Е! Най-обичам такива "ерудити- обобщители" - само аксиоми, никога конкретно или с някакви факти!

Кухо, еднообразно и високопарно...

Стоф

Йончева е в полезрението ми от първите си прояви като журналист. Ако някой се надява тя да промени нещо, много се заблуждава. Човек на бсп. Псевдо партия прикриваща мафиотски структори. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×