Медия без
политическа реклама

Втора програма ще дава бонуси на специалисти от чужбина

Търсят се най-вече инженер-химици, хидроинженери и специалисти по информационна сигурност

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Държавата измисли втора програма за привличане на кадри от чужбина на пазара на труда у  нас. Тя е готова да предоставя стимули на висококвалифицирани специалисти от чужбина - българи или чужденци, каквито у нас не достигат. За тях ще се осигури бързо издаване на "синя карта, както и конкретни стимули като детегледачки или курсове по български език. Сред особено търсените специалисти са такива по информационна сигурност, инженер-химици и хидроинженери. Това се разбра от думите на социалния министър Деница Сачева, която днес участва на срещата на бизнеса с правителството.

Преди седмица от социалното министерство обявиха програма, с която да стимулират завръщането на българи от чужбина с финансова подкрепа до 1200 лв. Намерението е от 1-ви април т.г. в сайта на Агенцията по заетостта да започне да функционира платформата EURES, в която млади българи от чужбина, които искат да се реализират професионално в България, да кандидатстват за допълнителни финансови пакети. Условието е да имат висше образование и последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Днес министър Сачева разказа за втора идея - държавата да предоставя стимули на висикоквалифицирани специалисти от чужбина, които български компании търсят. За целта заедно с бизнеса ще бъде изготвен списък с определен брой работни места за конкретни професии, каквито липсват на българския пазар, за които ще се осигури бързо издаване на "синя карта" и ще се предоставят конкретни услуги като например детегледачка или курс по български език, посочи тя. По думите й, правителството може да излезе със "списък за 1000 души, които да влязат в рамките на година - инженер-химици, хидроинженери, специалисти по информационна сигурност, каквито нямаме и не можем да произведенм за 5 г., да осигурим много бърза писта за влизането им и да предложим и стимули със среда на живот, например осигуряване на детегледачка, включване в курсове по български език за членове на семейството".

Около 170 хил. души в България на възраст 15 - 29 г. нито учат, нито работят. Министерството планира да ги проучи през следващите две месеца и да изясни къде се намират, имат ли умения, дали работят в черния сектор или в модерни форми на заетост, скрити от официалната статистика. Тези, които имат някакви умения, например от черната икономика или от семейството, ще получават специални сертификати, които да гарантират на работодателя квалификацията на конкретния човек без да се минава през образователната системаДруги два източника на работна ръка по думите на министъра са хората с увреждания и младите пенсионери. И двете групи хора са мотивирани да работят, подчерта тя.

Сачева изнесе данни, че от 400 хиляди компании в страната 20% ще търсят работна ръка, като 90 хил. ще са нужните инженерни специалисти, програмисти, учители и медицински сестри, и 60 хил. - работници с по-ниска квалификация. Държавата също е голям работодател и също търси работници, добави министърът. 400 хиляду души работят в публичния сектор, а 130 хиляди - в администрацията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата