Медия без
политическа реклама

Водачът на БСП-София разкритикува Нинова заради кадрова чистка

Някои действия на националното ръководство напоследък будят недоумение, смята Калоян Паргов

06 Февр. 2021Обновена
С илюзията, че предприетата кадрова чистка ще ни направи по-силни и по-мобилизирани, може да се разделим много скоро, предупредил е Паргов.
БСП-София
С илюзията, че предприетата кадрова чистка ще ни направи по-силни и по-мобилизирани, може да се разделим много скоро, предупредил е Паргов.

С обвинения за "грешен и нечестен подход" лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов е разкритикувал председателя на БСП Корнелия Нинова за кадровата чистка, която прави в партията.

„Някои действия на националното ръководство напоследък будят недоумение”, заявил е водачът на БСП-София Калоян Паргов в доклада си пред XIV-ата конференция на организацията. Това съобщиха от градския съвет на партията.

Конкретният повод за думите му е промененият състав, в който се е провело заседанието на градската конференция тази събота. „В резултат на тълкуване на устава, от делегатския състав отпаднаха другари, с които сме водили не една и две битки през годините“, обяснил е Паргов.

„С илюзията, че предприетата кадрова чистка ще ни направи по-силни и по-мобилизирани, може да се разделим много скоро. А опитите, отсега да се прехвърля отговорността за евентуален провал на изборите, намирам за безпочвени“, заявил е още шефът на столичните социалисти.

В същото време той е призовал засегнатите делегати, с които са започнали мандата на настоящата конференция, да приемат взетото решение и да се отстранят доброволно от делегатските състави на районните и на градската конференция. Паргов обаче е дал да се разбере, че тази ситуация не му допада. „Познавам ги от години и нямам никакво съмнение, че те с всички сили ще работят и този път за победа. Но не мога да премълча, че подходът е грешен, дори нечестен“, заявил е той.

Социалистите от София масово са дали висока оценка за работата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, става ясно от доклада на Паргов, и са изразили подкрепа за политиката им срещу сегашния модел на управление на страната. „На 1 февруари президентът обяви, че заедно с другарката Йотова ще се кандидатират за втори мандат, което е тяхно конституционно право. А формулата, с която ще се явят, трябва да акумулира широка обществена подкрепа, каквато на практика те имат“, изтъкнал е Паргов.

По думите му БСП имала силата и потенциала да бъде в основата на мнозинство, около което да се формира новото управление на България, още повече, че ГЕРБ била в слаба и неизгодна позиция.

И ОЩЕ КРИТИКИ

Тежки думи към "Позитано" 20 имаше да каже и Иво Христо - евродепутат, избран с листата на БСП. Неговият повод обаче беше липсата на недвусмислена подкрепа от страна на ръководството на БСП за кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат на "Дондуков" 2.

"От страна на президента няма напрежение по отношение на БСП. Идейно президентът и БСП са на една вълна по почти всички теми. Затова позициите на ръководството на БСП са огорчаващи за избирателите. След обявяването на кандидатурата президентът получи масивна подкрепа в социалните мрежи от социалистите, а ръководството на БСП се задоволи с поздравления към Радев и Йотова. Няма как да събудиш ентусиазъм сред избирателите с декларации от типа „ние не воюваме с президента“. Това двусмислие е в ущърб на БСП", заяви пред БНР Христов, който преди да отиде в Европарламента беше началник на кабинета на Радев.

Евродепутатът заяви, че "ръководството на социалистите хем иска да капитализира авторитета на президента, хем не желае да се ангажира с подкрепа за него, за да може да преговаря за управленска коалиция с партиите от статуквото, за които Радев е проблем". "Ако БСП не излезе от двусмислието, ще разочарова избирателите си и ще отблъсне хората, които влагат надежди в нея като основна опозиционна сила ... обществото очаква ясен курс към демонтаж на сегашния режим, а не партийни калкулации", заключи Христов.

КАТЕГОРИЧНОСТ

Междувременно депутатът от БСП Георги Свиленски заяви пред Нова ТВ, че без подкрепата на БСП Румен Радев няма как да стане президент.

"Ако не му е ясно това, ще му стане ясно", допълни Свиленски.

Още по темата