facebook
twitter

България

Виновните за престъпления и катастрофи ще плащат лечението на жертвите си

Възможността е дадена още преди 20 г., но досега НЗОК не получавала информация от съда и МВР
940
 TrafficNews

Здравната каса ще може да си връща парите, платени за лечението на жертви на умишлени престъпления и на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от здравното министерство. Касата ще може да си търси средствата по съдебен път от виновниците за причинените наранявания.

Такава възможност съществува още от 1999 г. Според досегашния текст в закона имаше три хипотези, при които парите, платени от НЗОК за лечение, се възстановяват от причинителя заедно със законната лихва и разходите по възстановяването - при заболявания, предизвикани от умишлено увреждане на собственото здраве, при увреждане на здравето на други лица при умишлено престъпление и при увреждане на здравето на трети лица, извършено в състояние на алкохолно опиянение или употреба на наркотични или упойващи вещества. Досега обаче нормата не е използвана на практика, тъй като касата е нямала информация кои точно от пациентите, чието лечение е платила, са били жертви на престъпления или на катастрофи, причинени от пияни шофьори. 

Сега от кръга на хората, които ще трябва да връщат на касата пари за лечение, отпадат тези, които сами умишлено са увредили здравето си, вероятно защото няма начин това да се докаже. Затова вече касата ще може да си търси парите за жертви на умишлени престъпления и на катастрофи. За целта в закона ще се запише, че МВР и органите на съдебната власт ще "предоставят на НЗОК информацията, необходима за действията по възстановяване на сумите в едномесечен срок", а данните ще отиват в регистър. Така касата ще знае за всеки влязъл в сила акт на КАТ за пили шофьори, причинили катастрофа с пострадали, и за всяка влязла в сила присъда за умишлено престъпление, в което е пострадал човек. Именно това липсваше досега - "законов механизъм, по който НЗОК да се снабдява с официална информация за деянията и техните извършители и по този начин да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица, от една страна, и вредоносните деяния и техните извършители", пише в мотивите на проекта.

След като получи данните, касата ще си търси дължимите суми, като поиска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.

За промяната настоява управителят на здравната каса Дечо Дечев, който смята и че въвеждането на правилото виновните да плащат лечението на жертвите си ще служи като превенция при случаите на домашно насилие и шофиране в нетрезво състояние.

Не е ясно за какви суми става дума, както и в кои случаи касата би си търсила парите - за всяко лечение, включително и такова в извънболничната помощ, например счупен крайник, или предимно за скъпо лечение при тежки увреждания - политравми и дълъг престой в интензивни отделения. Липсва и статистика за колко случая става дума, нито какви средства биха се върнали в бюджета на касата. Лечение на политравма може да стигне до 2000 лв. на ден, а анализ на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение отпреди няколко години сочи, че лечението на един тежко пострадал при ПТП струва 30-50 хиляди лева. Годишно само за лечение на жертви на катастрофи се плащат 20 млн. лв., макар цялата сума да не се плаща от здравната каса - средства превежда и здравното министерство, а болниците твърдят, че дейността е силно недофинансирана.

ДАННИ  

Според данните на статистиката у нас годишно при катастрофи умират близо 700 души, а ранените са над 8600. Няма точни данни обаче колко са жертвите на пияни или дрогирани шофьори. През 2017 г. има 97 присъди за умишлени убийства и 776 - за причинени телесни повреди.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

COVID-19 може да увеличи пристъпите на епилепсия

06.04.2020

175
Петко Салчев е единственият кандидат за шеф на НЗОК

25.02.2020

379
Китай откри ново лечение на коронавируса

14.02.2020

Обновена

3463 7

Коментари

Хулиган

...нормата не е използвана на практика, тъй като касата е нямала информация кои точно от пациентите, чието лечение е платила, са били жертви на престъпления или на катастрофи, причинени от пияни шофьори. 

А иначе гербаджиите можаха съвсем пълноценно, като  изпечени джебчии, да се възползват от едни 1,5 милиарда от Здравната каса.

Ако някой вземе да ви разправя, че това трябвало да бъде наричано "държава" и на която съвестно трябвало да ѝ се плащат данъците, накарайте го да препише 100 пъти горния текст...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-pop...

mehudi

e, най-накрая откриха топлата вода. сега ако направят и нормален бонус-малус, съвсем ще изобретят велосипеда. и току виж след 2 години почнем да шофираме като в гърция

Slava
снимка на Slava

при увреждане на здравето на други лица при умишлено престъпление

 

Циганите, които се млатят през ден - умишлено престъпление или телесна повреда след падане от удар с юмрук, тояга и пр.

 

при заболявания, предизвикани от умишлено увреждане на собственото здраве

 

След почти всеки суициден опит здравето е увредено, но ще минава като следствие, а не непосредствено умишлено увреждане.

Invisible

   "при заболявания, предизвикани от умишлено увреждане на собственото здраве"

 

  Това е много сложно.

  Пушачи, пиячи, спортисти

Сармат
снимка на Сармат

Интересно оная пача на "пършевицата" дали и взеха  книжката?

А онези 2ма млади убитинаротоара прокурорско синче дали им дадоха поне на близките по 16 лв?

дъртреалист

Това е пълна глупост.

И нова вратичка за далавери.

И още една функция на здравната система - полицейска.

Да не говорим, че е допълнително наказание.

дъртреалист

Здравната каса ще може да си връща парите

Че те не са нейни!

Те са на хората, болните хора, независимо как са се разболели.

Тръгнала касата да наказва и възпитава ...

А бе я си вършете работата!

И еда се маха този монопол, най-сетне, че ето какви уродщини създава...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×