Медия без
политическа реклама

Украинец получи 10 г. затвор за атентата срещу Алексей Петров

Роман Логвиненко е помогнал за стрелбата с гранатомети срещу бившата барета, реши ВКС

06 Юли 2021
Снимка: Архив
Роман Логвиненко

Върховният касационен съд осъди окончателно на 10 г. затвор украинеца Роман Логвиненко по обвинение за участие в атентата срещу бившата барета и настоящ бизнесмен Алексей Петров. Той е признат за виновен, че умишлено е улеснил опита за убийство, като е набавил парични средства, организирал следенето и дал съвети.

Двамата извършители на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний, които до момента не са открити, на 29 октомври 2015 г. произвели изстрели с два гранатомета към лек автомобил, в който пътували Алексей Петров и негов спътник. Опитът за убийство бил неуспешен, тъй като колата била бронирана, констатира съдът. 

Тричленният състав на ВКС споделя мотивите на долните инстанции за това, че по категоричен начин е доказано осъщественото от Логвиненко престъпление. Приетите релевантни факти, относими към дейността на подсъдимия, правилно са квалифицирани като действия, улесняващи извършването на престъплението.

Върховните съдии напълно споделят становището на САС, че независимо от тежестта на извършеното посегателство конкретният принос на подсъдимия е сравнително по-малък от този на останалите участници – извършители и помагач. Намаленото наказание „лишаване от свобода“ от 15 на 10 години е съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца, както и на целите на генералната и специална превенции.

Още по темата