Quantcast
Украинец получи 10 г. затвор за атентата срещу Алексей Петров | СЕГА
facebook
twitter

България

Украинец получи 10 г. затвор за атентата срещу Алексей Петров

Роман Логвиненко е помогнал за стрелбата с гранатомети срещу бившата барета, реши ВКС
776
 Снимка: Архив
Роман Логвиненко

Върховният касационен съд осъди окончателно на 10 г. затвор украинеца Роман Логвиненко по обвинение за участие в атентата срещу бившата барета и настоящ бизнесмен Алексей Петров. Той е признат за виновен, че умишлено е улеснил опита за убийство, като е набавил парични средства, организирал следенето и дал съвети.

Двамата извършители на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний, които до момента не са открити, на 29 октомври 2015 г. произвели изстрели с два гранатомета към лек автомобил, в който пътували Алексей Петров и негов спътник. Опитът за убийство бил неуспешен, тъй като колата била бронирана, констатира съдът. 

Тричленният състав на ВКС споделя мотивите на долните инстанции за това, че по категоричен начин е доказано осъщественото от Логвиненко престъпление. Приетите релевантни факти, относими към дейността на подсъдимия, правилно са квалифицирани като действия, улесняващи извършването на престъплението.

Върховните съдии напълно споделят становището на САС, че независимо от тежестта на извършеното посегателство конкретният принос на подсъдимия е сравнително по-малък от този на останалите участници – извършители и помагач. Намаленото наказание „лишаване от свобода“ от 15 на 10 години е съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца, както и на целите на генералната и специална превенции.

Още

Бомбен атентат взе 23 жертви в Кабул

30.09.2022

268
Първото дело на Кьовеши в България приключи с условна присъда

21.09.2022

26341
Руският журналист Иван Сафронов бе осъден на 22 години затвор

05.09.2022

3370