facebook
twitter

България

Търгът за АЕЦ "Белене" изненадващо се оказа "на трупчета"

В момента критериите се превеждали на езиците на ЕС. Заявления ще се събират през май
2054
Снимка: БГНЕС
Темата за АЕЦ "Белене" бе актуална и през миналата година, когато, отново в Сочи, министър Петкова (вдясно) заяви, че централата трябва да бъде изградена.

Въпреки че в началото на март Министерството на енергетиката обяви процедурата за избор на строител на АЕЦ "Белене", тя реално не е стартирала и се оказа "на трупчета" заради трудности в превод. Състезанието за набиране на оферти все още не е официално обявено във вестника на ЕК повече от месец след като параметрите бяха обявени от ведомството на Теменужка Петкова. Документацията трябва да бъде преведена на 27 езика и затова публикацията се забавила. Това обяви ресорният министър Теменужка Петкова, която участва в тазгодишния форум "Атомекспо" в Сочи.

Обявата вероятно ще бъде публикувана в началото на май, като тогава ще започне и приемът на заявления. През май ще започне и отброяването на 90-те дни, в които кандидатите да участват в процедурата могат да подадат своите заявления. Петкова коментира, че предстоят срещи с "Росатом", "Дженерал Електрик", "Фраматом" за евентуалното им участие в проекта. Разговори ще има и със сръбския министър на иновациите Ненад Попович. Целта била да се разбере дали и доколко сръбски фирми могат да участват в изкупуването на тока от централата. Интерес проявявали и унгарски фирми, но срещи с тях не са насрочени. Според енергийния министър на тези бъдещи срещи можело да се получи повече яснота за развитието на проекта.

Засега обаче не е предвидена среща с представители на китайската ядрена корпорация CNNC. Още от началото на възраждането на проекта от Министерството на енергетиката упорито говорят за сериозен интерес от китайска страна. Още през миналата година от CNNC на няколко пъти заявиха, че биха участвали в проекта, но само при ясна държавна гаранция, каквато в момента не е предвидена.

От изказвания на Петкова и публикуваната документация по проекта става ясно, че България ще участва в него чрез апортна вноска на активите и ще запази правото си на блокираща квота при вземането на решения. Цената на самата централа не бива да надвишава 10.5 млрд. евро.

Дни след обявяването на процедурата за Втора атомна през март от руска страна дадоха да се разбере, че смятат да диктуват условията по проекта. "Росатом" е готова да построи АЕЦ "Белене", но само ако бъдат приети нейните условия от София. Освен това ще има поставени изисквания, "гарантиращи изгодата на Русия от реализацията на проекта", заяви шефът на компанията Алексей Лихачев, цитиран от руския сайт "Политексперт".

ПОДКРЕПА

"Смятаме, че имаме много добри компетенции в сферата на строителството на атомни електроцентрали, имаме възможност да осъществим този проект не по-зле от изпълнението (на подобни проекти, б.а.) в редица други европейски страни", заяви след посещението си в България руският премиер Дмитрий Медведев. "Защо да не осъществим подобен проект и в България? Още повече че вече сме го започнали", обобщи той.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България ще има въглищни централи поне още 60 години

17.05.2019

947 16
КЕВР пак ще търси спекула при борсовия ток

16.05.2019

Румяна Гочева

110
Бизнесът поиска реформа в енергетиката и оставки в НЕК

10.05.2019

Румяна Гочева

904 4

Коментари

RanBosilek
снимка на RanBosilek
потрябвало ни е на баир лозе

Влез или се регистрирай за да коментираш

×