Медия без
политическа реклама

Трайчо Трайков: Оправдан съм, а запорите стоят

Нямах намерение да ги съдя, но те не се спряха, коментира действията на КПКОНПИ бившият министър

18 Авг. 2020
БГНЕС

Някогашният икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков се оплака, че въпреки, че е бил оправдан от съда, антикорупционната комисия КПКОНПИ не е вдигнала обезпечителните мерки, наложени върху значителна част от имуществото му.

В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди, а мотивите на съда разбиха обвинението на пух и прах. Този съдебен акт обаче не е окончателен и тепърва предстои да бъде проверен на още две инстанции.

Пред bTV днес Трайков коментира съдебното решение, с което неотдавна осъди КПКОНПИ да му плати близо 100 хил. лв. по дело за вреди. Както "Сега" първи писа, на толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси. А съдът прави извод, че постановяването на решението за конфликт на интереси е мотивирано от цел, различна от заложената в закона.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков.

Трайков коментира, че първоначално е нямал намерение да съди комисията, но "те не се спряха, започна наказателно производство и КПКОНПИ запорира почти всичко, което притежавам. Логичното действие на всеки гражданин е да си потърси правата по законов път".

Според него дори от комисията да осъзнават цялата несъстоятелност на своята позиция по делото за вреди, те са длъжни да обжалват, за да не намери Сметната палата порок в действията им. Докато се точи тази процедура обаче върху присъдените обезщетения се дължат и лихви, които данъкоплатците ще платят след окончателното съдебно решение.

Трайков припомни, че в неговия случай е бил проверен светкавично за конфликт на интереси. По думите му щетите, за които е завел иска, са една малка част от реалните му загуби. "Като човек с произнесено решение от държавен орган, че е действал в конфликт на интереси като министър - това е пасив за международна организация, която държи на репутацията си", посочи той по повод пропусната възможност да започне нова работа.

Още по темата