Quantcast
Съдът даде 1 година на Пловдив да се справи с мръсния въздух | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът даде 1 година на Пловдив да се справи с мръсния въздух

Върховният касационен съд реши, че властите и екоинспекцията в града са бездействали повече от десетилетие
446
 Илияна Кирилова

Върховният касационен съд задължи община Пловдив и местната екоинспекция в рамките на една година да предприемат всички мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. Съдебният акт е на върховните съдии Мария Иванова, Жива Декова и Маргарита Георгиева, съобщава "Медиапул".

Пловдив е един от градовете с най-силно замърсен въздух в страната заедно със София. Според екологичната експертиза по делото най-голям принос за замърсяването има битовото отопление. След него се нареждат транспортът, индустрията и зимното поддържане на улиците с пясък и сол. Битовото отопление допринася с близо 75% от вредните емисии на прах. Следва транспортът с 14% и индустрията с между 7 и 14%.

Делото за мръсния въздух в Пловдив беше заведено преди 11 години с колективен иск от Фондация “Асоциация за европейска интеграция и права на човека” срещу общината и екоинспекцията в града. Гражданите се позоваха на данните, събрани между 2007 и 2011 година, от които се вижда, че пределната норма от 50 mg/m3 твърди прахови частици във въздуха на града е била превишавана близо 200 пъти на година през 2010 г.

Първоначално апелативният съд отхвърли иска на гражданите, като твърдеше, че властите нямат безусловно задължение да поддържат нивата на замърсяване в рамките на европейските директиви. Според апелативните магистрати институциите са длъжни да предприемат мерки за чист въздух, но резултатът от тях е без значение. Върховният съд отхвърля напълно тезата на апелативния съд.

ВКС обявява, че институциите не са изпълнили задълженията си и са нарушили европейските директиви за чистотата на въздуха (Директива 2008/50/ЕО). Българското законодателство също задължава властите да опазват чистотата на околната среда и атмосферния въздух.

Най-любопитната част от решението е подходът на ВКС към периода на нарушението. Гражданите съдят властите за нарушения, извършени 2007-2011 година. Съдът приема, че ефективни мерки не са предприети и до днешна дата, защото България е осъдена за мръсния въздух и по делото пред Съда на ЕС. Поради това ВКС задължава институциите да приемат спешни мерки за решаване на проблема в рамките на една година, считано от 22 юли т.г.

Неизпълнението на това решение няма да доведе до автоматично налагане на санкции за община Пловдив и РИОСВ – Пловдив. Ако след година няма промяна, всеки пловдичанин ще може да заведе успешно дело с искане за обезщетение пред местните съдилища и Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В момента дело за мръсния въздух водят и гражданите на София срещу Столичната община. То все още е на първа инстанция в Софийския градски съд, но столичани имат някои успехи. Съдът вече задължи общината да публикува данните за мръсния въздух във "Фейсбук" и да мие улиците машинно два пъти месечно от май до септември. Ако времето позволява, от октомври до април миенето трябва да е веднъж месечно.

 

Още

КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс"
Съдят Шакира в Испания за данъчни измами

27.09.2022

186
Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

4664